Transportul racilor, depozitarea si procesarea
Dupa capturarea racilor acestia sunt tinuti in saci de yuta sau plase din plastic, cantariti si etichetati. Un sac poate sa cantareasca 17 – 22 kg. Transportul de la lac la spatiul de depozitare se face cu mijloace de transport obisnuite, masini de teren cu platforma, camionete etc.
Aici producatorii, pentru un pret mai bun, introduc racii in apa curata timp de 24 – 48 ore, pentru a efectua curatirea interioara. Pentru curatirea exterioara a carapacei se pot trata cu solutii alimentare, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, acidul citric etc. Depozitarea lor la producator se f ace in containere frigorifice, la temperaturi de 2 – 3 grade C.
 
Producatorii au doua optiuni in legatura cu modul de a comercializa racul, fie il livreaza direct asa cum este adus din lac, in saci de yuta, dar numai in stare vie, fie il proceseaza. Daca este livrat in saci, racii pot ajunge la restaurante, in malluri, sau la procesatori. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura la care este depozitat in camere frigorifice micsoreaza metabolismul racului pastrandu -l in stare vie timp de 4 la 5 zile.
 
Modul cel mai uzual de procesare a racului este acesta:
 
- se introduc racii vii intr-un bazin cu apa curata si se tin timp de 24 – 48 de ore, fara hrana, pentru a-si curata intestinele de mizerii;
 
- intr-un vas mare de inox, in timp ce fierbe apa, se adauga legume, cartofi, ceapa, morcovi, ciuperci, porumb dulce in cocean etc.;
 
- dupa fierberea legumelor si completarea cu mirodenii a gustului compozitiei se introduc, cand apa este in clocot, racii vii;
 
- se lasa circa 5 – 10 minute, timp in care se amesteca compozitia, apoi cu ajutorul unor lopeti speciale din inox cu plasa se scot racii fierti.
 
Daca se consuma imediat, sunt asezati pe masa, de obicei pe zia re, traditia americana, sau capace din carton nu prea inalte, alaturi de legumele ramase, se indeparteaza coada de crusta calcaroasa se extrage carnea, se inmoaie in diferite sosuri, de obicei picante si se mananca. 
 
Daca se doreste comercializarea carnii d e raci fierti, sunt transportati la mesele de lucru unde manual, se indeparteaza prin rasucire si tragere coada de corp, se indeparteaza carapacea calcaroasa a cozii extragand carnea, care se lasa sa se raceasca, apoi se ambaleaza in pungulite de plastic, in gramaje diferite. 
 
In functie de specificul culinar al zonei unde este distribuita carnea de raci, sunt introduse in pungi si condimente. Pungulitele etichetate se congeleaza si in aceasta stare sunt transportate la beneficiari.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
OUG pentru modificarea art. 16 alin (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de...
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
"Punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizeaza: posibilitatile de pescuit...
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
AFIR urmeaza sa lanseze mai multe linii de finantare special destinate acestei categorii de...
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
In cursul lunii octombrie, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton