Transportul racilor, depozitarea si procesarea
Dupa capturarea racilor acestia sunt tinuti in saci de yuta sau plase din plastic, cantariti si etichetati. Un sac poate sa cantareasca 17 – 22 kg. Transportul de la lac la spatiul de depozitare se face cu mijloace de transport obisnuite, masini de teren cu platforma, camionete etc.
Aici producatorii, pentru un pret mai bun, introduc racii in apa curata timp de 24 – 48 ore, pentru a efectua curatirea interioara. Pentru curatirea exterioara a carapacei se pot trata cu solutii alimentare, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, acidul citric etc. Depozitarea lor la producator se f ace in containere frigorifice, la temperaturi de 2 – 3 grade C.
Producatorii au doua optiuni in legatura cu modul de a comercializa racul, fie il livreaza direct asa cum este adus din lac, in saci de yuta, dar numai in stare vie, fie il proceseaza. Daca este livrat in saci, racii pot ajunge la restaurante, in malluri, sau la procesatori.
Temperatura la care este depozitat in camere frigorifice micsoreaza metabolismul racului pastrandu -l in stare vie timp de 4 la 5 zile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Modul cel mai uzual de procesare a racului este acesta:
- se introduc racii vii intr-un bazin cu apa curata si se tin timp de 24 – 48 de ore, fara hrana, pentru a-si curata intestinele de mizerii;
- intr-un vas mare de inox, in timp ce fierbe apa, se adauga legume, cartofi, ceapa, morcovi, ciuperci, porumb dulce in cocean etc.;
- dupa fierberea legumelor si completarea cu mirodenii a gustului compozitiei se introduc, cand apa este in clocot, racii vii;
- se lasa circa 5 – 10 minute, timp in care se amesteca compozitia, apoi cu ajutorul unor lopeti speciale din inox cu plasa se scot racii fierti.
Daca se consuma imediat, sunt asezati pe masa, de obicei pe zia re, traditia americana, sau capace din carton nu prea inalte, alaturi de legumele ramase, se indeparteaza coada de crusta calcaroasa se extrage carnea, se inmoaie in diferite sosuri, de obicei picante si se mananca.
Daca se doreste comercializarea carnii d e raci fierti, sunt transportati la mesele de lucru unde manual, se indeparteaza prin rasucire si tragere coada de corp, se indeparteaza carapacea calcaroasa a cozii extragand carnea, care se lasa sa se raceasca, apoi se ambaleaza in pungulite de plastic, in gramaje diferite.
In functie de specificul culinar al zonei unde este distribuita carnea de raci, sunt introduse in pungi si condimente. Pungulitele etichetate se congeleaza si in aceasta stare sunt transportate la beneficiari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>