Exclusiv
Publicat in: Stiri
Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, deoarece acestea, desi sunt ONG-uri, au atributii similare unei institutii ale statului, iar finantarea lor de la bugetul de stat, fie si partial, este neavenita.
Seful statului cere eliminarea articolului 21 lit. f) al Legii, care prevede ca finantarea aparatului tehnic operational se asigura, printre altele, din resurse obtinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Presedintele considera inoportuna finantarea de la bugerul de stat a unor entitati cu caracter privat, care au posibilitatea de autofinantare si de a infiinta societati comerciale, generatoare de profit, se arata in cererea trimisa la Parlament.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, presedintele reclama si existenta in lege a unei prevederi care spune ca resursele financiare necesare primelor alegeri pentru camerele agricole zonale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Consideram ca nu este firesc ca organizarea unor alegeri in cadrul unei organizatii neguvernamentale sa se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat, astfel ca solicitam eliminarea dispozitiilor art. 27 din cuprinsul legii", scrie Basescu Parlamentului.

"Aspectele de mai sus atrag modificarea cheltuielilor Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aprobate prin buget. Potrivit art. 15 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice in cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevada si mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau cresterea cheltuielilor.

In acest scop, Guvernul, prin ordonatorii principali de credite si Ministerul Finantelor Publice, va elabora fisa financiara, care se ataseaza la expunerea de motive. Prezenta lege nu indeplineste conditiile prevazute de art. 15 al Legii nr. 500/2002", avertizeaza presedintele.

Traian Basescu mai sustine ca prin capitolul V al actului normativ camerele agricole au ca atributii avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, avizarea taierii copacilor din afara fondului forestier, certificarea calitatii de producator agricol etc, care nu sunt "similare acelora unei institutii publice sau unei autoritati a statului", fiind astfel inoportuna exercitarea lor de catre o organizatie neguvernamentala.

"Prin urmare, consideram necesara eliminarea dintre atributiile camerelor agricole a acelora care intra in sfera de competenta a unor institutii ori autoritati publice", se mai arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

O alta prevedere pe care presedintele o considera neavenita este cea care stipuleaza ca "aparatul tehnic operational al camerelor agricole se constituie prin preluarea partiala a resurselor umane de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, salarizarea acestora urmand a fi similara functionarilor publici".

"Avand in vedere caracterul de organizatie neguvernamentala si nu de institutie sau autoritate publica, al camerelor agricole, consideram ca aparatul tehnic operational al acestora se poate constitui prin selectionarea personalului in mod liber de pe piata muncii, nefiind necesara prevederea referitoare la preluarea de resurse umane de la institutiile ori autoritatile publice.

Astfel, propunem eliminarea prevederilor referitoare la preluarea personalului de la unitati din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si, pe cale de consecinta, si a dispozitiilor legate de salarizarea aparatului tehnic al camerelor agricole la nivelul functionarilor publici, nivelul acesteia urmand a ramane la latitudinea angajatorului", mai noteaza cererea de reexaminare.

La final, presedintele aminteste ca Senatul a respins propunerea legislativa, iar Guvernul Romaniei nu a sustinut adoptarea acestui proiect de lege. Legea privind infiintarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala a fost initiata de parlamentariPSD, printre care si Victor Surdu, cel mai cunoscut sustinator al acesteia.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Traian Basescu i-a invitat pe politicieni sa semneze, in septembrie, Pactul pentru agricultura
Traian Basescu i-a invitat pe politicieni sa semneze, in septembrie, Pactul pentru agricultura
Documentul, considerat "fundamental pentru agricultura Romaniei", este in opinia...
Traian Basescu: Daca Romania e atat de corupta, de ce Olanda este cel mai mare investitor la noi? Dupa bulbi, vom verifica atent si importurile de lactate olandeze!
Traian Basescu: Daca Romania e atat de corupta, de ce Olanda este cel mai mare investitor la noi? Dupa bulbi, vom verifica atent si importurile de lactate olandeze!
"Lupta impotriva evaziunii si contrabandei nu e o inventie de acum. Inca de anul trecut s-au...
Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, se întâlneşte astăzi cu preşedintele Traian Băsescu
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, va efectua o vizita...
FNPAR și AGROSTAR îi cer președintelui Traian Băsescu revitalizarea Comisiei prezidențiale de agricultură
Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) și Federația AGROSTAR îi...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce poate vindeca o serie de afectiuni.... citeste mai mult
O afacere agricola foarte interesanta, profitabila si de viitor este cultura de merisor. Cu fructe mici si rosii, bogate in zaharuri, acizi (citric si lactic), proteine, vitamine etc., si nenumarate beneficii pentru sanatate, merisorul si-a cucerit si el titlul de arbust miraculos.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016