Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sârbu: Emil Boc îi face campanie lui Traian Băsescu promiţând agricultorilor pielea ursului din pădure

Vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu, a remis presei o declaraţie politică în care răspunde delcaraţiilor făcute de premierul interimar Emil Boc care a dat asigurări agricultorilor că vor primi subvenţia. Redăm declaraţia:


Recent, în emisiunea “Ora de Foc” din 19 octombrie, primul ministru Emil Boc a făcut o declaraţie menită să liniştească agricultorii care nu îşi pot începe lucrările de toamnă în aşteptarea subvenţiilor. Prim-ministrul interimar Emil Boc a anunţat că fermierii pot să stea liniştiţi în privinţa subvenţiilor, pentru că le vor primi, chiar dacă Ministerul Agriculturii nu are banii necesari pentru a-i acorda. În grija sa absolută pentru soarta agriculturii româneşti, domnul Boc a afirmat că, împreună cu ministrul interimar al agriculturii, Radu Berceanu, a contractat un împrumut de la Trezorerie, pentru a putea plăti subvenţiile pe hectar în luna octombrie.

Domnul Boc a omis însă să spună că respectivul împrumut fusese stabilit deja încă din luna august, conform unei înţelegeri cu Trezoreria, când deţineam încă funcţia de ministru al agriculturii. Discuţia a fost susţinută de faptul că Comisia Europeană a rambursat României banii plătiţi către fermieri în lunile aprilie, mai, iunie. Cea mai importantă rambursare a avut loc în data de 5 august, când au fost rambursaţi banii plătiţi în luna iunie, în valoare de 410 milioane de euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Un alt lucru mai grav despre care domnul Boc a evitat să aducă vorba este faptul că fermierii aşteaptă încă subvenţiile pe cap de animal în valoare de 250 de milioane de euro, finanţare pentru care nu există deloc bani în conturile Ministerului Agriculturii.
Chiar dacă a demonstrat că ştie să dea cu coasa, nu înseamnă că domnul Boc ştie şi să rezolve problemele agriculturii sau, mai mult decât atât, nu înseamnă că ştie care sunt regulile prin care se obţin şi se distribuie banii pentru subvenţiile din agricultură.

Spre exemplu, procedeul prin care se acorda prima pe cap de animal este următorul:

1. Se aşteaptă cursul oficial anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie.
2. Comisia Europeană aprobă plafonul pentru prima pe cap de animal (acesta a fost stabilit la 250 de milioane de euro pentru bovine şi ovine, caprine).
3. Între 1 şi 15 octombrie, Guvernul are timp să emită Hotărârea de Guvern care stabileşte plafonul pe cap de animal – acest lucru nu a fost făcut nici până astăzi 20 octombrie 2009.
4. Începând cu data de 15 octombrie (data limită până la care APIA trebuie să termine controlul pentru a determina numărul de animale pentru care se primeşte subvenţie), Ministerul Agriculturii prin APIA trebuie să înceapă plăţile.

Probabil acest procedeu este destul de greu de înţeles de către domnul Boc şi de către ministrul Transporturilor Radu Berceanu, iar cei care au de suferit sunt fermierii.

Cu alte cuvinte, în loc să se preocupe să obţină cei 250 de milioane de euro pe care fermierii îi aşteaptă pentru plata pe cap de animal, premierul interimar Boc se laudă cu ce au făcut cei de dinaintea lui.

Domnul Boc ştie foarte bine că fermieri neliniştiţi înseamnă mai puţine voturi pentru Traian Băsescu, astfel că pentru a-i linişti şi pentru a-i determina să vină să îl voteze pe domnul Băsescu, trebuie să îi păcălească pe agricultori şi să îi facă să creadă că subvenţiile vor veni la timp.

Premierul interimar Emil Boc a ţinut să precizeze că Ministerul Agriculturii avea în conturi 100 de milioane de lei ce trebuiau daţi fermierilor, dând încă o dată dovada că fie nu cunoaşte problemele din propriul guvern, fie vrea să îi informeze greşit pe fermieri.
Nu ştim la ce se referă domnul Boc când face aceste precizări având în vedere că nu au existat niciodată bani la Ministerul Agriculturii care să nu fie şi plătiţi către fermieri. Un argument în sprijinul acestei afirmaţii constă în faptul că plăţile lunare care trebuiau făcute către fermieri conform HG 850 aferente lunii iulie nu au fost plătite conform uzanţelor în luna septembrie tocmai din cauza faptului că Ministerul Finanţelor nu a alocat aceşti bani.

Este adevărat că imediat după instalarea ministrului de la Transporturi la conducerea Ministerului Agriculturii, adică după 5 octombrie, s-au găsit banii necesari alocării acestei subvenţii.

Sunt mândru să afirm că în perioada mandatului meu de ministru al Agriculturii, dincolo de câteva lucruri care mai puteau fi îmbunătăţite, s-au plătit peste 1,3 miliarde de euro către fermieri, am absorbit fonduri europene numai pe agricultură cât jumătate din contribuţia României la bugetul Uniunii Europene şi am creat premisele unei premiere, şi anume aceea de a plăti două campanii în acelaşi an (SAPS 2008 şi SAPS 2009).

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016