Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Acestea au fost selectate din aproximativ 300 de produse identificate de specialistii MADR la nivelul intregii tari.
Specialistii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene au identificat 300 de produse la nivelul Romaniei, care se pot incadra pe sistemele de calitate nationale si europene, iar dintre acestea, 100 au fost incadrate la potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
In perioada martie-august s-au desfasurat primele intalniri de lucru din 40 de judete, organizate de catre directiile agricole, ca urmare a calendarului aprobat de conducerea MADR in vederea accelerarii demersurilor de punere in aplicare a Programului de incurajare a produselor traditionale din Capitolul Politici Agricole şi Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017-2020.
Obiectivul acestui Program il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene pana in 2020. Timp de 5 luni la initiativa MADR, cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale.
S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.
Un alt subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”, Romania avand o treime din suprafata in zona montana.
In urma intalnirilor de lucru, la care au participat peste 2.000 de fermieri, producatori agricoli, operatori economici, procesatori economici din domeniul agro-alimentar, reprezentanti ai Grupului de Actiune Locala-GAL si reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu, au fost identificate 300 de produse cu potential de incadrare in sistemele de calitate nationale si europene.
In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
Pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie – august sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei si a legislaţiei nationale corespunzatoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rubarba, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voineşti, etc.
In prezent, Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).
De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesu Aurit.
In perioada martie-august s-au desfasurat primele intalniri de lucru din 40 de judete, organizate de catre directiile agricole, ca urmare a calendarului aprobat de conducerea MADR in vederea accelerarii demersurilor de punere in aplicare a Programului de incurajare a produselor traditionale din Capitolul Politici Agricole şi Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017-2020.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Obiectivul acestui Program il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene pana in 2020. Timp de 5 luni la initiativa MADR, cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale.
S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.
Un alt subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”, Romania avand o treime din suprafata in zona montana.
In urma intalnirilor de lucru, la care au participat peste 2.000 de fermieri, producatori agricoli, operatori economici, procesatori economici din domeniul agro-alimentar, reprezentanti ai Grupului de Actiune Locala-GAL si reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu, au fost identificate 300 de produse cu potential de incadrare in sistemele de calitate nationale si europene.
In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
Pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie – august sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei si a legislaţiei nationale corespunzatoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rubarba, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voineşti, etc.
In prezent, Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).
De asemenea, alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles, respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges si Tuica Zetea de Mediesu Aurit.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News