Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA

madr-anunta-modificari-pentru-fermierii-care-primesc-subventii-apia

MADR anunta modificarile privind respectarea standardelor referitoare la bunele conditii agricole si de mediu, schemele pentru clima, mediu si bunastarea animalelor si modul cum va functiona aplicarea standardelor GAEC 7 si GAEC 8 incepand cu anul viitor.


„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a Regulamentelor (UE) 2021/2115 si (UE) 2021/2116 in ceea ce priveste standardele privind bunele conditii agricole si de mediu, schemele pentru clima, mediu si bunastarea animalelor, modificarile planurilor strategice PAC, revizuirea planurilor strategice PAC si derogarile de la controale si sanctiuni, care, printre altele, aduce modificari la modul in care standardele GAEC 7 si GAEC 8 vor putea fi respectate de catre fermieri incepand cu anul 2025”, se arata intr-un comunicat al MADR.
 
In cazul GAEC 7, reprezentantii MADR precizeaza ca rotatia culturilor pe teren arabil, cu exceptia culturilor cultivate sub apa, a fost flexibilizata, fermierii putand aplica diversificarea culturilor fara a fi obligati la respectarea practicii privind rotatia culturilor cel putin o data pe an la nivel de parcela agricola.
 
Potrivit MADR, rezumatul practicii pentru rotatia culturilor este:
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Se aplica o rotatie a culturilor pe terenul arabil cel putin o data pe an (an de cultura) la nivel de parcela agricola. 
 
Prin exceptie, una si aceeasi specie de plante (cultura de baza sau principala) poate fi cultivata pe aceeasi suprafata de teren arabil (parcela agricola), pe cel mult 50% din suprafata arabila a exploatatiei, astfel:
 
a) o perioada de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligatia ca intre doua culturi principale sa infiinteze o cultura secundara diferita ca specie fata de cultura principala;
 
b1) o perioada de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafetele pe care cultura principala s-a recoltat toamna tarziu (dupa data de 1 noiembrie) sau
 
b2) o perioada de cel mult 2 ani consecutivi ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, iar infiintarea culturii secundare nu mai este posibila intrucat nu exista conditii optime de rasarire si dezvoltare a plantelor;
 
Pentru suprafetele de teren arabil utilizate pentru culturi multianuale, ierburi si alte plante furajere erbacee, teren lasat parloaga, culturi din spatiile protejate (sere si solarii), culturi care cresc sub apa, loturile semincere, cat si suprafetele certificate in agricultura ecologica, conform R. (UE) 2018/848 se considera realizata rotatia culturilor".
 
Fermierii beneficiari de subventii APIA pot respecta standardul GAEC 7 inclusiv prin diversificarea culturilor pe terenul arabil, dupa cum urmeaza:
 
"a) in cazul in care suprafata terenului arabil al unei ferme este cuprinsa intre 10 si 30 ha, diversificarea culturilor consta in cultivarea terenului arabil din ferma cu cel putin doua culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderenta nu trebuie sa acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil respectiv;
 
b) in cazul in care suprafata terenului arabil al unei ferme este mai mare de 30 ha, diversificarea culturilor consta in cultivarea terenului arabil din ferma cu cel putin trei culturi diferite pe terenul arabil respectiv; cultura preponderenta nu trebuie sa acopere, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 75 % din terenul arabil, iar principalele doua culturi nu trebuie sa acopere impreuna, la niciun moment pe parcursul anului, mai mult de 95 % din terenul arabil respectiv".
 
In cazul GAEC 8, MADR mentioneaza ca acesta a fost flexibilizat prin eliminarea obligatiei privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de ferma dedicat zonelor sau elementelor neproductive, fiind modificat si avand urmatoarele cerinte:
 
- Se mentin elementele de peisaj, incluzand rigole, garduri vii individuale si grupuri de randuri de arbori, terase, movile, existente pe terenul agricol
 
- Este interzisa taierea gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice (15 martie-31 august)
 
- Se iau masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.
 
"Precizam ca pentru implementarea aspectelor mentionate anterior aduse prin Regulamentul (UE) 2024/1468 este necesara modificarea Planului Strategic 2023-2027, facand obiectul unui amendament care va fi aplicat incepand cu campania ce 2025 de depunere cereri de plata. 
 
De asemenea, ne exprimam rezerva ca in urma procesului de negociere cu serviciile Comisiei Europene forma finala sa sufere anumite modificari. Ulterior aprobarii modificarilor aduse Planului Strategic va fi modificata si legislatia nationala de implementare", potrivit comunicatului MADR.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016