Exclusiv
Publicat in: Stiri
Un număr de 20 de produse tradiţionale din judeţul Arad au fost identificate şi urmează să fie făcute demersurile pentru a fi atestate şi protejate la nivel european ca denumire de origine, printre acestea numărându-se sortimente de pâine, salam, ciocolată, varză şi vin.
Prefectul judeţului Arad, Călin Bibarţ, s-a întâlnit ieri cu Lucia Romanescu, directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, discuţiile fiind axate pe identificarea şi promovarea produselor tradiţionale din judeţul Arad în vederea atestării la nivel european şi protejării lor ca denumire de origine. "Până în momentul de faţă, au fost identificate 20 de produse tradiţionale din judeţul Arad care trebuie atestate şi protejate la nivel european ca denumire de origine, printre care se numără pita pe vatră de Pecica, salamul de Nădlac, tocăniţa tradiţională de Nădlac, ciocolata de Vinga, varza de Socodor, ţuica de Chisindia, Cadarca de Miniş, Mustoasa de Măderat, ceapa de Vinga", a precizat Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad.

Directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Lucia Romanescu, a susţinut că toţi producătorii care îşi vor atesta produsele la nivel european vor beneficia de o serie de facilităţi, tocmai pentru a fi încurajaţi în demersul lor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

"În România nu există niciun produs protejat la nivel european. Suntem în faza de a obţine această atestare cu salamul de Sibiu, cârnaţii de Pleşcoi şi cu virşli. Pentru noi este o noutate şi de aceea vom realiza parteneriate cu ţările care au experienţă în domeniu, cum sunt Franţa, Austria, care deja au sute de produse atestate", a declarat, pentru NewsIn, Lucia Romanescu.
Prefectul Aradului a mai spus că intenţia autorităţilor este de a promova pe plan mondial produsele specifice judeţului pe care îl reprezintă. "Dorinţa noastră este de a păstra şi promova aceste produse, pentru că dacă pierdem produsul autentic nu avem cum să îl mai recuperăm peste ani de zile. Ca arădeni, avem datoria să ne luptăm pentru a promova în toată lumea produsele specifice judeţului Arad", a spus Călin Bibarţ.

Directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Lucia Romanescu, prefectul Aradului şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, s-au întâlnit ieri cu producători agricoli din Arad, care au fost informaţi despre modalităţile privind atestarea şi protejarea denumirilor produselor lor.

Conform unui ordin emis în aprilie 2008 de MADR, fiecare grup care doreşte să dobândească protecţia produselor alimentare pe piaţa Uniunii Europene trebuie să depună o documentaţie pentru înregistrarea unei indicaţii geografice sau a unei denumiri de origine. Dosarul trebuie să cuprindă actul de asociere, caietul de sarcini, precum şi o declaraţie pe propria răspundere, conform căreia grupul reprezintă producători sau procesatori din zona geografică delimitată în caietul de sarcini.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016