Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Îşi permite porcul românesc paşaport de UE?
Fermele de porci din România au nevoie de investiţii de un miliard de euro pentru a putea exporta în UE, în cazul în care Comisia Europeană va da acord favorabil ţării nostre la livrările de carne.
Nu sunt motive să nu primim de la Comisia Europeană avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc, chiar din luna august. Exportul României până la sfârşitul anului nu va depăşi 20.000-30.000 porci în viu, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
„Pentru competitivitate, mai ales în actualele condiţii de criză economică, fermele de porci din România au nevoie de investiţii de un miliard de euro. Apoi, trebuie să continuăm să creăm condiţii pentru ca produsele din carne de porc românesc să poată fi comercializate pe piaţa internă."
70% carne de import
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Oprirea vaccinărilor pentru pestă la porcine a fost stopată în septembrie anul trecut. România a exportat pe durata interdicţiilor, în cantităţi mici, doar produse acceptate, de nişă, produse prelucrate prin fierbere, în diverse ţări, de exemplu, Italia", a declarat pentru Romania Libera Adrian Rădulescu. Deşi în România sunt 280 de ferme mari care produc pentru piaţa internă, importurile de carne de porc ajung anual la 70% şi provin în special din UE.
În gospodăriile populaţiei sunt crescuţi anual de două ori mai mulţi porci decât în fermele specializate. Dintr-un total de aproape 5,8 milioane porcine, doar 2,9 milioane sunt crescuţi în ferme. Consumul anul din România este de aproximativ 11 milioane de porci. Declinul sectorului este evident, în condiţiile în care producţia înainte de 1990 era de 15 milioane de capete. „România a pierdut piaţa sa tradiţională pentru carnea de porc, şi anume Rusia. Problema care s-ar pune în prezent este de calitate, pe carcasă. Nu suntem încă la nişte standarde comparabile cu alte ţări. Nu doar faptul că am oprit vaccinările ne va deschide şi piaţa pentru livrări. Mai avem de îndeplinit şi alte standarde legate de biosecuritate, furajare, condiţii de creştere, asigurarea de material genetic etc. Lucrurile sunt puţin mai complicate. Până acum am avut norocul să nu apară focare de pestă porcină.
În 2004, când s-a oprit vaccinarea, în câteva luni au apărut 360 de focare de pestă porcină, cauza fiind neasigurarea condiţiilor de biosecuritate: lucrătorul venea din gospodărie în fermă fără a lua măsuri corespunzătoare", precizează Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura