Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost majorat cuantumul ajutoarelor de minimis in sectorul agricol

a-fost-majorat-cuantumul-ajutoarelor-de-minimis-in-sectorul-agricol

Plafonul aplicabil sprijinului national acordat fermierilor va creste in mod semnificativ, facand posibila o mai mare flexibilitate si mai multa eficienta, in special in perioade de criza si in situatii care necesita o reactie rapida din partea autoritatilor publice.


Comisia Europeana a adoptat luni norme revizuite privind ajutoarele de stat in sectorul agricol - asa-numitele ajutoare de minimis, majorand cuantumul maxim pe care autoritatile nationale il pot utiliza pentru a-i pe sprijini pe fermieri fara a fi necesara aprobarea prealabila a Comisiei.
 
Aceasta decizie va permite tarilor UE sa majoreze sprijinul acordat fermierilor fara a denatura piata, reducand totodata sarcina administrativa care revine autoritatilor nationale.
 
Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan a declarat ca „propunerea comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflecta valoarea acestei forme de sprijin in perioadele de criza. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autoritatile nationale vor dispune de o mai mare flexibilitate si vor putea reactiona mai rapid si mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. In unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor in mod individual va creste cu 66 %. Noile norme vor continua sa insoteasca normele obisnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica in continuare”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit pe ferma pe o perioada de trei ani va creste de la 15 000 de euro la 20 000 de euro. Pentru a evita orice posibila denaturare a concurentei, fiecare tara din UE dispune de un cuantum national maxim pe care nu il poate depasi.
 
 Fiecare plafon national va fi stabilit la 1,25 % din productia agricola anuala a tarii pe aceeasi perioada de trei ani (o crestere fata de valoarea de 1 % prevazuta in normele actuale). Aceasta reprezinta o majorare a plafonului national cu 25 %.
 
Daca o tara nu cheltuie mai mult de 50 % din pachetul national total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora si mai mult ajutoarele de minimis pe ferma, pana la 25 000 de euro, iar plafonul national la 1,5 % din productia anuala. Aceasta reprezinta o crestere cu 66 % a plafonului per fermier si o crestere cu 50 % a plafonului national.
 
Pentru tarile care opteaza pentru acest plafon maxim, noile norme prevad crearea unor registre centrale obligatorii la nivel national. Se va putea astfel tine o evidenta a ajutoarelor acordate, pentru ca furnizarea si monitorizarea asa-numitelor ajutoare de minimis sa fie mai simple si mai eficiente. Mai multe state membre mentin deja astfel de registre, ceea ce le va permite sa aplice imediat plafoanele mai ridicate.
 
Plafoanele majorate intra in vigoare la 14 martie si se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care indeplinesc toate conditiile.
 
Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, tarile UE notifica ajutoarele de stat Comisiei si nu pot sa puna in aplicare masura de ajutor inainte de autorizarea sa de catre Comisie.
 
Cand insa cuantumurile ajutoarelor sunt destul de mici, ca in cazul ajutoarelor de minimis, tarile UE nu trebuie sa notifice Comisiei masura si nici sa solicite autorizarea din partea acesteia. Avand in vedere cuantumul lor, ajutoarele nu reprezinta o amenintare la adresa concurentei si a comertului pe piata interna.
 
 Ajutoarele de minimis sunt utilizate, de regula, de statele membre atunci cand acestea trebuie sa actioneze rapid, fara sa instituie o schema in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, in special in perioade de criza.
 
De asemenea, aceste ajutoare sunt utilizate, de obicei, pentru scopuri foarte specifice, de exemplu pentru a contribui la prevenirea sau la eradicarea bolilor animalelor inca de la aparitia primului focar sau pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animale care nu sunt protejate in temeiul legislatiei UE sau al legislatiei nationale, cum ar fi porcii mistreti.
 
Daunele cauzate de speciile de animale protejate (lupi, lincsi, ursi etc.) pot fi compensate in temeiul normelor privind ajutoarele de stat notificate.
 
Comisia a consultat statele membre si partile interesate, cerandu-le sa contribuie la revizuirea normelor privind ajutoarele de minimis. Contributiile au fost luate in considerare atunci cand au fost finalizate modificarile.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton