Exclusiv
Publicat in: Stiri
Acţiunile din portofoliul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) deţinute la Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare"-S.A. ar putea trece la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statulu (AVAS), se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.


În baza Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.762/04.09.2007 s-a instituit procedura de administrare specială la SNIF, ca măsură pentru accelerarea procesului de privatizare. Societatea funcţionează sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), care deţine controlul acţiunilor societăţii în proporţie de 100%, prin Agenţia Domeniilor Statului. Societatea a fost divizată în luna octombrie 2004, în baza Legii Îmbunătăţirilor Funciare nr.138/2004 şi urmează să fie încă o dată reorganizată şi să intre în proces de privatizare, conform aceleiaşi legi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare, Vasilica Blebea, a declarat luni pentru NewsIn că nu ştia de proiectul de H.G. şi consideră privatizarea societăţii ar putea fi o soluţie bună doar dacă statul păstrează atelierele de întreţinere şi reparaţii împreună cu personalul aferent.

"S-a vehiculat încă de la discuţiile despre descentralizare despre această schimbare, însă noi nu ştiam nimic sigur. Există posibilitatea ca privatizarea SNIF să fie o soluţie bună, dacă AVAS va aduce pe linia de plutire societatea, care în prezent are multe datorii, şi apoi să o privatizeze. După privatizare, statul ar trebui totuşi să păstreze secţiile de întreţinere şi reperaţii ale sistemelor de irigaţii. Astfel, acestea ar putea fi la dispoziţia statului şi s-ar putea interveni oricând în cazul unei calamităţi. De asemenea, trebuie păstrat şi personalul aferent acestor secţii, care este unul specializat", a explicat Vasilica Blebea.

Potrivit acesteia, dacă atelierele îşi vor schimba profilul de activitate, odată cu privatizarea, întreaga infrastructură de irigaţii va avea de suferit.

În intervalul 1990-2005, societatea a traversat cinci etape de restructurare prin legi şi hotărâri de guvern (HG nr.292/1991, Legea 50/1994, HG nr.686/1994, OUG nr.23/2000, Legea nr.138/2004), statutul său legal suferind tot atâtea modificări (din întreprindere publică fiind direct divizată în 90 societăţi comerciale, apoi regie autonomă prin reunirea a 40 societăţi comerciale cu specific de exploatare din cele 90 societăţi comerciale iniţial rezultate din divizare şi în final societate pe acţiuni, sub denumirea de “societate naţională”).

Ulterior SNIF S.A. a fost divizată în baza Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004. Prin divizare, s-a format Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare R.A. care a preluat o parte din activul patrimonial al SNIF S.A. constând în bunuri ce ţin de domeniul public şi privat al statului. Pe cale de consecinţă SNIF S.A. a rămas cu un activ substanţial redus şi cu întregul pasiv acumulat în perioada 1999-2004. Prin HG nr.1287/08.10.2008 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale “Îmbunătăţiri Funciare” - S.A. s-a stabilit smetoda de privatizare a SNIF.

"În perioada aprilie 2004 - octombrie 2007 lucrările de îmbunătăţiri funciare au fost acordate de către ANIF R.A. direct, prin negociere cu o singură sursă, către SNIF S.A., această situaţie ar putea fi asimilată unui ajutor de stat, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are experienţă în domeniul privatizării şi al notificării ajutoarelor de stat la Comisia Europeană", se arată în proiectul de H.G.

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare execută lucrări şi prestare servicii în domeniul amenajărilor de irigaţii, lucrări şi prestare servicii de apărare împotriva inundaţiilor, de combatere a eroziunii solului, de regularizare a cursurilor de apă. De asemenea execută lucrări şi prestare servicii în domeniul amenajărilor de desecare şi drenaj, lucrări pedoameliorative. În plus realizează lucrări şi prestează servicii în domeniul infrastructurii de îmbunătăţiri funciare şi construcţii-montaj specifice construcţiilor de geniu civil.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton