Publicat in: Stiri
Actul normativ referitor la plata avansurilor, aprobat de Guvern
Astfel vor fi indeplinite toate conditiile legale pentru ca pe 16 octombrie sa fie demarate platile catre fermieri.
In ultima perioada, aproape ca nu exista aparitie publica a ministrului Petre Daea in cadrul careia acesta sa nu aminteasca faptul ca pe 16 octombrie va incepe plata avansurilor pentru subventii.
 
Exceptie nu a facut nici participarea la festivitatea prilejuitade implinirea a 17 ani de la infiintarea AFIR, seful MADR venind si de aceasta data cu noi informatii legate de plata subventiilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, acesta a anuntat in ca in cursul zilei de miercuri, 27 septembrie, Guvernul va aproba hotararea prin care se aproba inceperea platii avansurilor de la jumatatea lunii viitoare, asigurandu-se astfel si cadrul legal pentru ca banii sa inceapa sa fie virati in conturile fermierilor.
 
Totodata, ministrul a reamintit ca prima zi in care se vor efectua plati este data de 16 octombrie, iar avansul acordat fermierilor va reprezenta 70 la suta din valoarea totala a subventiei.
 
Avansurile urmeaza a fi platite integral pana la data de 1 decembrie, urmand ca de la acel moment sa se treaca la achitarea subventiei integrale si sa se achite banii pentru crescatorii de animale.
 
Redam integral tehtul documentului legislativ aprobat miercuri de Guvern:
„Se aproba cuantumul platilor directe in sectorul vegetal, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare si se acorda pentru anul de cerere 2017, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, prin aplicarea urmatoarelor scheme: a) schema de plata unica pe suprafata; b) plata redistributiva; c) plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita in continuare plata pentru inverzire; d) plata pentru tinerii fermieri.
Se aproba intervalele de suprafata pentru care se acorda plata redistributiva pentru anul de cerere 2017, respectiv: a) primul interval: intre 1 ha si 5 ha, inclusiv; b) al doilea interval: peste 5 ha si pana la 30 ha, inclusiv.
Se aproba plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, care se acorda pentru anul de cerere 2017, astfel: a) 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte; b) 101.200,897 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne; c) 50.783,642 mii euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii prevazute la art.4 se calculeaza astfel: a) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. a) la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile; b) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. b) la efectivele de bovine eligibile; c) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. c) la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.
Se aproba plafonul de 48.500 mii euro, aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2017.
Cuantumul pentru schema de sprijin cuplat prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.
Incepand cu data de 16.10.2017 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul schemelor de plati directe prevazute la art. 1 si 5, intr-un procent conform reglementarilor comunitare in vigoare la data efectuarii platilor in avans.
Avansurile pentru schemele de plati prevazute la art. 3 se acorda incepand cu aceeasi data si in acelasi procent ca cele aplicate la alin. (1).
Incepand cu data de 1 decembrie 2017 se va acorda plata regulara.
Platile prevazute la art. 1, art. .3 si art. 5 se acorda potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anii 2017 si 2018.
Platile se fac in lei, pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie a anului pentru care se acorda ajutorul si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, din 1 octombrie 2017”.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton