Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afaceri cu trufe: Din exportul de trufe se castiga 300 euro/kilogram
In zonele de deal si de munte cu paduri de foioase si de brad exista sate in care unii localnici se imbogatesc peste noapte. Numai vezi ca apar cu cate un jeep in poarta si o duc mai bine decat altii, fara a pleca din tara si fara ca, aparent, sa faca ceva anu-me! Il vezi pe cate unul plecand in padure cu un caine sau mai multi dupa el, care-l asculta orbeste, intr-o directie anume si cu o treaba numai de el stiuta. Asta tine cam pana da inghetul, dupa care sta si traieste bine si asteapta iarasi vara. Ei sunt vanatorii de trufe sau "trufarii", cum le place sa-si spuna.
Trufarii romani s-au constituit intr-o asociatie profesionala, pentru ca vor sa beneficieze de toate oportunitatile oferite atat de piata, cat si de fondurile comunitare. In fiecare an au o intalnire de deschidere de sezon.
Citeste si:
- specii de trufe care pot fi recoltate in Romania
- cultivarea trufelor - o afacere care prinde "radacini"
- cultivarea trufelor
- o trufa vanduta cu 200.000 de dolari
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Bune pentru gastronomia fina
Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc in zonele de munte si de deal pe radacina copacilor, in cuiburi, precum cartofii. Au un miros specific, foarte puternic, pentru care sunt foarte apreciate, fiind nelipsite din lista de meniuri a marilor restaurante din intreaga lume, ne spune un trufar din Miercurea Ciuc, dr. Fekete Oskar, in varsta de 25 de ani.
Pe piata mondiala cererea este mai mare decat oferta
Cu vreo suta de ani in urma, transilvanenii erau mari exportatori de trufe la Viena. Acum le vand in special pe piata italiana si nu fac decat sa dezgroape acest tezaur ascuns, spune dr. Fekete Oskar. Italienii, francezii, spaniolii si ungurii le-au ridicat la rang de aliment de lux. Bursa trufelor se afla la italieni. In Romania cresc cateva soiuri de trufe albe si negre care au inceput sa fie comercializate din 2003. Tru-farii romani fac comert cu trufa neagra si cu o trufa alba de vara, pe care o pot vinde cu pana la 300 euro kilogramul pe piata externa, spune dr. Fekete Oskar. Cea mai scumpa trufa comercializata pe piata mondiala apartine unui soi rar de trufa alba, al carei pret poate ajunge la 4000 de euro kilogramul. Romanii si-au pus si ei mintea sa o caute in tara si au gasit-o, insa o singura data, in anul 2004.
La vanatoare de trufe
Trufele se culeg cu caini dresati. Stapanul sta, iar cainii muncesc, povesteste razand dr. Fekete Oskar. Un caine dresat costa intre 2000 si 5000 de euro. Cainii fie adulmeca, apoi scurma cam 20 cm, uneori si 70 cm, pana dau de cuibul de ciuperci, dupa care stau si asteapta ca stapanul sa vina sa le culeaga, fie dupa ce au gasit cuibul de ciuperci cainii scurma si vin pe rand cu "prada" in gura la stapan, care-i rasplateste cu o bombonica. Un vana-tor poate culege pana la 50-60 kg, dar media poate fi undeva la 10-15 kg. Depinde de zona, spune dr. Fekete Oskar.
Exista si un drum al trufelor, care este tinut secret. Cine are trufe de calitate si poate asigura saptamanal o livrare de 10-200 kg de trufe poate ramane pe piata, afirma cu toata siguranta dr. Fekete Oskar. "Intotdeauna le spun trufarilor: nu stricati cuiburile de ciuperci, aveti grija cum le culegeti! Ele sunt bancomatele voastre din padure, iar cainii sunt cardurile voastre".
In strainatate, o afacere sponsorizata de stat
In zonele unde nu cresc in flora spontana, s-a ajuns la performanta sa fie cultivate, spune dr. Fekete Oskar. In Franta anilor '70, in Italia si Spania anului '92, iar mai recent in Ungaria, Australia si Noua Zeelanda, au fost cultivate trufe printr-o metoda prin care sunt fixate la radacina. Plantele incep sa produca trufe la 10 ani de la cultivare. Statul spaniol a sponsorizat plantarea a 500 ha de trufe in anii '90, o investitie de milioane de euro, spune dr. Fekete Oskar. In 2001 a avut loc prima recolta. "Statul care nu a incasat un ban timp de zece ani a fost bucuros ca isi va primi taxele conform intelegerii cu plantatorii, iar acestia din urma sunt multumiti ca nu au atata munca de facut", mai spune dr. Fekete. Piata trufelor are un flux continuu, cand termina europenii sezonul, incep sa vanda australienii si neozeelandezii.
Sursa: Romania Libera
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News