Exclusiv
Publicat in: Stiri
Agent Green a depus la Curtea de Apel Bucuresti două cereri de chemare în judecată pentru Ministerul Agriculturii şi pentru ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului) deoarece instituţiile refuză să facă publice locaţiile unde se cultivă porumbul modificat genetic MON810.

Organizația a solicitat instanței pronunțarea unei hotărâri prin care să dispună obligarea instituțiilor pârâte de a desecretiza Registrul național al cultivatorilor de OMG și de a suporta cheltuielile de judecată, precum și amendarea conducătorului ministerului și al ANPM cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a executării deciziei justiției.

"De trei ani încoace autoritățile refuză să publice Registrul național al cultivatorilor de plante modificate genetic. Întâi au aruncat această responsabilitate de la unii la alții. Jucau un fel de ping-pong cu răbdarea noastră. Am insistat și în acest an s-au decis să recunoască faptul că doresc să țină în secret acest registrele cu locațiile culturilor OMG pe anii 2007-2009. Această situație este inacceptabilă. De aceea am decis să ne folosim de dreptul la accesul în justiție pe probleme de mediu și să desecretizăm locațiile culturilor de plante modificate genetic pentru ca fermierii și consumatorii să se poată proteja de prezența acestora", a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h



În Uniunea Europeană există precedente similare. De exemplu în Franța, domnul Pierre Azelvandre a ajuns să se judece la Consiliul de Stat (cea mai înaltă instanță) pentru desecretizarea locațiilor OMG, iar soluția finală a venit de la Curtea Europeană de Justiție care a dat dreptate reclamantului.

Între timp, cultivarea porumbului MON810 a fost interzisă în Franța. La fel și în Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg și Grecia. Fostul ministru al mediului din România, Attila Korodi, le-a cerut anul trecut fermierilor să nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) şi a declarat că dacă studiile dovedesc că această plantă este periculoasă va elabora o Hotărâre de Guvern pentru interzicerea cultivării ei.

Secretizarea locațiilor unde există culturi MG (modificate genetic) încalcă atât dreptul publicului la accesul informațiilor privind mediul garantat de Convenția de la Aarhus (semnată și ratificată și de România), cât și Directiva Europeană 18/2001 (transpusă în România prin Legea 247/2009 pentru aprobarea OUG 43/2007).

Refuzul expres al ministerului pune fermierii și consumatorii în imposibilitatea de a se proteja de OMG, se arată în comunicat. Pentru organziațiile de mediu este imposibil să mai demonstreze că o cultură de OMG este legală sau nu, atâta timp cât nu au la îndemână Registrul cultivatorilor.

"Regretăm că am ajuns la judecată cu instituții ale Guvernului. Pe vremea ministrului Flutur aceste informații erau publice și puteam ajuta autoritățile să identifice culturile de plante MG ilegale care nu se regăseau în Registrul național. Astăzi asistăm la atitudinea rușinoasă a Ministerului Agriculturii și a ANPM care, mână în mână, trădează fermierii și consumatorii. O astfel de atitudine aduce avantaje corporațiilor agrochimice ce produc OMG și a politicienilor aflați la putere implicați în această filieră. Aceștia au interesul ca situația să scape de sub control și țara să fie invadată de OMG. Sperăm că justiția își va relua cât de curând activitatea și că ne va da dreptate în timp util, așa cum s-a întâmplat și în alte țări europene", a încheiat Păun.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton