Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum ar arata agricultura Romaniei, daca nu am mai manca alimente de import?
Romania a importat in anul 2010 alimente de aproximativ 3,5 miliarde de euro, in conditiile in care, daca ar fi fost exploatat corespunzator potentialul agricol al tarii, s-ar fi putut acoperi atat cererea interna, dar ar fi ramas si pentru export. Agricultura noastra si-ar putea reveni foarte usor in mai putin de 5 ani daca acesti bani ar intra direct in agricultura si nu ar mai pleca spre importuri, spun reprezentantii fermierilor romani, intervievati de Ziare.com
Potrivit lui Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCT) din Romania, la suma de 3,5 miliarde de euro ar trebui sa mai adaugam inca aproximativ 30-40% (peste un miliard de euro), bani care nu sunt fiscalizati.
Daca aceste miliarde de euro ar intra pe segmentul de agricultura pentru animale, potrivit lui Costel Caras, s-ar putea face peste 4.500 de ferme de marime medie. "O ferma cu 100 de capete de bovine, cu utilitati de nivel european, ar ajunge sa coste aproape de un milion de euro. Aceasta nu ar avea nevoie de mai mult de 3 pana la 6 oameni si ar face performanta", ne-a declarat seful SCT.
Daca, in schimb, nu vreti sa va faceti o astfel de ferma, ci una ceva mai putin utilata, dar in care sa lucrati mai mult manual, initierea afacerii v-ar duce undeva la peste 100.000 de euro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O cifra asemanatoare s-ar putea vehicula si in cazul unor sere performante de cate un hectar marime, care sa acopere consumul de produse naturale al populatiei pe perioada de iarna cand se stie ca Romania importa foarte mult. Tot cam de un milion de euro este nevoie pentru a-ti deschide o sera de ultima ora.
Polonia este una din putinele tari care a reusit sa iasa cu fata curata din criza, si asta datorita faptului ca au avut o productie proprie mare. Plus guvernul polonez ajuta cu subventii fiecare fermier care exporta. In Romania, in schimb, avem 2-3 milioane de hectare agricole nelucrate din cele 9 milioane arabile.
Totodata, un mare minus pe care noi il avem consta in faptul ca mai bine de 75% din agricultura este facuta de fermele de subzistenta si asta pentru ca, la inceputul anilor 90, Romania si-a fragmentat foarte mult terenurile agricole.
Daca ar fi sa refacem fostul sistem de irigatii care exista inainte de 1989, acest lucru ne-ar costa peste 10 miliarde de euro, plus alte sute de milioane de lei inghitite anual pentru mentenanta lui. Cu toate acestea, solutia vine peste mana autoritatilor pentru ca nu exista o asemenea suma de bani.
Refacerea sistemului de irigatii pe un hectar ajunge la circa 8.000 de euro, dupa estimarile autoritatilor. Revenind la suma de mai sus, dedicata importurilor, aceasta ar putea ajuta la refacerea a aproximativ 600.000 de hectare agricole in Romania.
Pomicultura autohnota nu a mai fost reinoita tot de dupa revolutie, astfel ca acest segment in Romania a ajuns sa fie unul destul de neperformant. Pentru infiintarea unui hectar de pomi fructiferi, costurile ajung sa fie intre 30.000 si 50.000 euro, asta fara sa punem la calcul costuri de intretinere anuala. Suma ajunge sa fie de vreo 2-3 ori mai mica daca am vorbi de un hectar de vita de vie nou infiintata.
Majoritatea tractoarelor folosite in agricultura sunt vechi de peste 20 de ani si consuma combustibil de trei ori mai mult decat unul nou. Potrivit lui Mihai Leca, directorul general al Ligii Asociatiilor de Producatori Agricoli din Romania (LAPAR), un tractor nou cu un motor de 65 pana la 200 de cai putere ajunge sa coste maxim 300.000 de euro, dar face treaba la 5-6 oameni si mult mai repede.
"Romania ar trebui sa ajute refacerea fermierilor de mijloc care aproape este pe cale de disparitie. Acestia sunt cei care au ferme cuprinse intre 50 la 500 de hectare. Solutia ar fi, fie sa-i desfiintam pe cei mici, fie sa-i ajutam sa ajunga in patura de mijloc", a declarat Leca.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura