Agricultura romaneasca, din ce in ce mai profitabila
Publicat la data de 24 Oct. 2019 in:
Stiri Afacerile din agricultura romaneasca se bucura de o perioada foarte profitabila, avand in vedere ca pentru anul 2018 au trecut de pragul de 43 de miliarde de lei, iar in 2019 se preconizeaza un salt de peste 500 de milioane de lei fata de valoarea obtinuta anul trecut.
Companiile locale din sectorul agricol raporteaza ca se pregatesc de cresteri substantiale pentru anul 2019. Estimarile KeysFin confirma asteptarile acestora si arata ca este un trend crescator pe care il urmeaza mediul de business agricol.
Conform analizei de specialitate, in 2018, afacerile companiilor locale din domeniul agriculturii au atins valoarea de 43 de miliarde de lei, in crestere cu 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014.
In acest context, topul anului trecut al celor mai mari companii cu profil agricol este condus de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3% din total, urmata de Smithfield Romania SRL (868 milioane lei), Promat Comimpex SRL (715 milioane lei), Agro-Chirnogi SA (698 milioane lei) si Transavia SA (597 milioane lei).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat, in 2018, afaceri insumate de 6,8 miliarde de lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri din acest sector.
Din afacerile generate in sectorul agricol, productia vegetala din Romania a crescut, in ultimii cinci ani, cu 26%, ajungand, anul trecut, la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul 6 in Uniunea Europeana (UE), cu aproape 6% din total.
Datele Institutului National de Statistica (INS), citate de catre analistii KeysFin, releva faptul ca Romania ocupa, in 2018, primul loc la porumb in randul statelor membre ale UE atat in ceea ce priveste suprafata cultivata, cat si la productia realizata, de 18,7 milioane de tone.
Tot in cursul anului trecut, Romania a avut cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmata in clasament de tari precum Bulgaria, Ungaria, Franta si Spania. De asemenea, Romania a inregistrat 7,3% din totalul productiei de grau la nivelul Uniunii, adica 10,1 milioane de tone, lucru care a plasat tara noastra pe pozitia a 4-a, dupa Franta, Germania si Marea Britanie.
In ceea ce priveste productia de soia boabe, Romania ocupa pozitia a doua atat din punctul de vedere al suprafetei cultivate, cat si din cel al productiei, realizand peste 16% din totalul Uniunii Europene.
"In ciuda provocarilor care tin de conditiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finantare, din cele peste 23.500 de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au inregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul in 2018. Desi profitul net insumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decat in 2014, acesta a scazut in comparatie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017. In plus, agricultura devine un sector din ce in ce mai stabil, lucru demonstrat prin scaderea numarului insolventelor cu 18% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014", se mentioneaza in analiza KeysFin.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>