Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura romaneasca, precum cea irlandeza de acum 30 de ani

agricultura romaneascaAgricultura Romaniei se defineste prin populatie imbatranita, cu studii medii, ferme de subzinstenta, fara niciun viitor, lipsa pietelor de desfacere, venituri mici, ceea ce conduce la un decalaj imens intre Romania si restul statelor UE, a declarat, expertul irlandez Brian Milton, citat de NewsIn.
"In ciuda potentialului agricol remarcabil pe care il detine, Romania a devenit, in perioada de tranzitie un importator masiv in industria alimentara. Agricultura este, in economia Romaniei, mai importanta decat in orice alta tara din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Albaniei. Spre exemplu, din totalul de 23,8 milioane ha, suprafata arabila a Romaniei este de 14,8 ha, ceea ce inseamna 62,1%, in vreme ce media UE este de 44%", a spus Brian Milton, prezent la atelierul "Finantari UE si oportunitati de afaceri pentru satele din Romania - Abordari practice".

Acesta a aratat ca situatia in care se afla agricultura din Romania "este similara celei in care se gasea agricultura Irlandei inainte de a adera la Uniunea Europeana (1973 )". Amintind de unul din obiectivele Politicii Agricole Comune, si anume recuperarea in regiunile care au cunoscut un anumit regres, Milton a declarat ca "aproape 100% din teritoriul agricol al Romaniei este in aceasta situatie". "Cand a intrat in UE, aproximativ 75% din teritoriul agricol al Irlandei era in acest stadiu si a reusit sa devina un exemplu din punctul de vedere al dezvoltarii agricole", a adaugat Milton.

De asemenea, Brian Milton a mentionat ponderea mare a fermelor de subzistenta in agricultura din Romania. Totodata, acesta a aratat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru a trezi interesul pentru mediul rural. "Marea provocare a Romaniei este sa dezvolte activitati atractive in afara agriculturii pentru a-si mentine oamenii in zona rurala", a mai spus Milton.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Din acest punct de vedere, concluziile expertului irlandez arata ca doua treimi din cei care traiesc in mediul rural au varste de peste 50 de ani, iar aproape o treime dintre ei au peste 60 de ani. In opinia lui Milton, un factor care a condus la aceasta situatie este faptul ca multi fermieri sau lucratori din domeniul agricol nu renunta la ceea ce fac pentru a lasa locul celor mai tineri. "UE are programe care se refera la pensionarea fermierilor si acestea vor ajunge si in Romania in curand", a mai spus Milton.

Totodata, Milton a subliniat importanta dezvoltarii agricole a tarii noastre si din perspectiva crearii de locuri de munca, prin care sa ii atraga pe tineri.

O alta problema semnalata vizeaza nivelul de studii al polulatiei de la sate, Astfel, "numai o persoana din o mie de locuitori din mediul rural are studii superioare".

Nu in ultimul rand, acesta a atras atentia asupra suprafetelor mici pe care le au fermele din Romania. "Putine ferme depasesc suprafata de doua hectare, in timp ce media suprafetei fermelor din UE este de 30 de hectare. Pentru a deveni competitive, fermele din Romania ar trebui extinse", a indicat Milton. In acest sens, expertul irlandez a sugerat drept solutie asocierea intre mai multi detinatori de ferme.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016