Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agrostar: 30.000 de locuri de munca sunt amenintate de lipsa accizelor la bauturile alcoolice
Agrostar cere accizarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate neconforme cu legislatia comunitara, motivand ca aceste bauturi vor conduce la pierderea a peste 30.000 locuri de munca si la abandonul a peste 50.000 hectare plantate cu vita de vie.
"Autoritatile statului nu intreprind nici o masura care sa incurajeze productia autohtona de vinuri si totodata sa mentina locurile de munca, dimpotriva, dispun unele masuri care vor conduce la intrarea in colaps a acestui sector declarat de importanta nationala", se arata in comunicatul Agrostar.
Astfel, potrivit Federatiei, volumul productiei acestor sortimente de bauturi, respectiv cinci milioane de hectolitri, egaleaza piata vinului autohtona.
De asemenea, potrivit Agrostar, datorita usurintei cu care se produc aceste bauturi alcoolice fermentate nedistilate (fabricate din amidon si melasa la care se adauga zaharul si alcoolul evitandu-se astfel plata accizei), pretul de cost mic si perioadei de timp foarte scurte destinate productiei, viile romanesti sunt abandonate, iar pretul strugurilor este redus, de doar 0,35 bani/kg. Mentinerea pe piata a acestor produse va conduce, de asemenea, potrivit Agrostar, la abandonul a peste 50.000 hectare plantate cu vita de vie nobila, renuntare ce va veni in special din partea micilor producatori, anunta NewsIn.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Agrostar mai arata ca autoritatile statului, respectiv Corpul de Control al primului ministru, Consiliul Concurentei, Ministerul Finantelor Publice, au declansat o campanie de verificare a legalitatii ordinelor nr.192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, si ordinul nr.334/432/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea "Bauturilor alcoolice fermentare nedistilate altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare", fara ca in paralel sa verifice si modul in care operatorii economici care au contestat ordinele si nu au fost verificati in ceea ce priveste obligatiile care le revin privind plata accizelor, taxelor si impozitelor catre stat.
In comunicat se mai spune ca Guvernul Romaniei a stabilit tematica de control la Ministerul Agriculturii intitulata "Verificarea modului de asigurare de catre MAPDR a conditiilor necesare pentru relansarea industriei bauturilor alcoolice fermentate, altele decat berea si vinul, in concordanta cu potentialul natural, uman si economic de care dispune Romania" materializata prin raportul nr.332/06.10.2009 prin care se doreste 'legalizarea' productiei de bauturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, care sunt in contradictie cu prevederile legislatiei comunitare si distrug sectorul vitivinicol romanesc.
"Prin astfel de proceduri administrative se creeaza, un precedent administrativ periculos care va pune in pericol absorbtia fondurilor comunitare destinate exclusiv sectorului vitivinicol in cuantum de 210 milioane euro care, pana in prezent, este singurul sector care de la aderarea Romaniei la UE a accesat fonduri destinate replantarii cu vita de vie nobila si investitii in crame de aproximativ 200 milioane euro", se explica in comunicatul Federatiei Sindicale.
Agrostar semnaleaza ca o alta problema legata de aceste produse neconforme este neaccizarea, desi regulamentele comunitare permit acest lucru.
Astfel, Agrostar solicita Ministerului Agriculturii sa ridice licentele de fabricatie tuturor producatorilor care nu respecta legislatia nationala si comunitara in vigoare si sa verifice toti agentii economici beneficiari ai fondurilor de dezvoltare rurala privind dotarea si modernizarea cramelor destinate procesarii si imbutelierii produselor vitivinicole in vederea identificarii eventualilor beneficiari care folosesc aceste dotari in scopul producerii de bauturi alcoolice fermentate nedistilate, nerespectandu-si in acest mod angajamentele semnate cu PNDR si totodata, recuperarea subventiilor.
In plus, Agrostar vrea elaborarea unui plan de redresare a sectorului vitivinicol, iar masurile derulate din fonduri nationale in perioada 2010 – 2013 sa se adreseze exclusiv productiei si procesarii produselor vitivinicole generatoare de valoare adaugata.
Totodata Federatia solicita Ministerului Administratiei si Internelor sa aduca la cunostinta publica toate masurile dispuse in cazul sesizarilor penale ce au ca obiect infractiuni in domeniul evaziunii fiscale, producerii si comercializarii alcoolului, din segmentul bauturilor alcoolice fermentate.
Ministerului Finantelor Publice ii Agrostar cere eliminarea fenomenului de evaziune fiscala prin introducerea clasei de bauturi alcoolice fermentate nedistilate in categoria produselor supuse accizelor pentru a se asigura un mediu concurential corect operatorilor economici.
In plus, Agrostar cere Ministerul Sanatatii, Autoritatii Nationale si Sanitar Veterinare pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor verificarea conformitatii bauturilor alcoolice fermentate nedistilate altele decat berea si vinul, in raport de legislatia comunitara si nationala in domeniu. De asemenea, Agrostar vrea ca rezultatele controalelor sa fie facute publice.
Corpului de Control al Primului Ministru, Agrostar ii cere reanalizarea raportului de control nr.322/6.10.2009 in raport de legislatia comunitara si nationala in domeniu si sustinerile regasite in raportul de control in legatura cu relansarea industriei bauturilor alcoolice fermentate nedistilate altele decat berea si vinul, in concordanta cu potentialul natural, uman si economic de care dispune Romania.
Totodata, Federatia cere Consiliului Concurentei efectuarea unei anchetein legatura cu concurenta neloiala pe care bauturile neconforme o fac vinului si produselor vitivinicole.
Federatia Agrostar sustine ca daca nu vor fi respectate aceste solicitari va recurge la proteste publice si va sesiza Comisia Europeana pentru nerespectrea prevederilor comunitare ce reglementeaza organizarea comuna de piata.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura