Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a dat asigurări, în contextul noilor probleme apărute cu Rusia, în ţara sa există multe fructe şi legume ecologice şi spune că şi-ar dori foarte mult ca România să redevină principala ţară de destinaţie a exporturilor moldoveneşti.
Iurie Reniţă este categoric împotriva amestecului factorului politic în relaţiile pur economice. El este de părere că problemele care au părut cu Moscova în legătură cu importurile de vin, fructe şi legume din R. Moldova ar trebui rezolvate exclusiv de experţi. Mai mult, într-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul a sugerat că ar putea fi cerut ajutorul unor experţi internaţionali, pentru a elimina orice notă de subiectivism.

"Cred că în cazul vinului ar trebui să se pronunţe exclusiv experţii - de altfel, ca şi în cazul fructelor, legumelor - şi nu politicul. Această implicare a politicului în nişte relaţii pur economice, unde există interese pur economice, n-ar trebui să existe", a spus ambasadorul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

El a declarat că în cazul în care au fost depistate cantităţi de vin neconforme standardelor stabilite de ambele ţări - aşa cum reproşează Moscova - vinovaţii trebuie pedepsiţi, condiţia este însă neimplicarea politicului. "Am mai spus, este extrem de periculos să turmentăm politicul în relaţiile economice. De datoria noastră este să eliminăm factorul politic. Din păcate, pe alocuri (factorul politic) se implică foarte activ şi e foarte dăunătoare implicarea lui. Categoric, (trebuie) să se pronunţe experţii şi chiar experţii internaţionali, pentru a elimina subiectivismul, dacă este vorba de o chestiune bilaterală", a declarat Iurie Reniţă în interviul acordat NewsIn.

Pe de altă parte, ambasadorul a subliniat că problemele care au apărut cu Rusia determină R. Moldova să identifice şi alte pieţe de desfacere. "Era bine şi era necesar de mult timp ca să identificăm şi alte pieţe. Evident, (există) Uniunea Europeană. Pentru asta, e necesară calitate, responsabilitate, conformare cu standardele UE. Sunt mulţi agenţi economici, multe întrepinderi care exportă şi în România şi în multe ţări ale UE. Vă dau exemplul vinului: embargoul din Rusia a orientat mulţi exportatori spre UE. Polonia a devenit cel mai mare importator din UE al vinului moldovenesc", a spus ambasadorul.

Întrebat de ce nu deţine România acest loc întâi, ambasadorul a spus că urmează să identifice care sunt motivele şi a arătat că are discuţii pe această temă cu ministrul economiei, Adriean Videanu. "Ne vom strădui, chiar am avut o întrevedere cu ministrul Videanu şi am convenit să mai avem întrevederi, să identificăm soluţii. Ne-am dori foarte mult ca România să revină la poziţia de până în 2008, când era principala ţară de destinaţie a exporturilor moldoveneşti. Era ţara numărul unu, actualmente revenind pe locul şase. Evident că ne-am dori o clasare pe o treaptă superioară a României, poate pe locul doi, dacă nu se va reuşi pe primul loc, dar, oricum, ne-am dori. Între timp, au apărut şi unele exigenţe ale UE, România este ţară membră UE, evident că urmează să ne conformăm şi noi, dar şi România (trebuie) să respectele exigenţele UE, cotele stabilite", a declarat ambasadorul R. Moldova la Bucureşti.

El a explicat că Ministerul Agriculturii de la Chişinău a elaborat o strategie care prevede ca nu mai mult de 25% din vinurile moldoveneşti să fie exportate într-o ţară anume. "În felul acesta, mobilizăm producătorii să identifice mai multe pieţe de desfacere, pentru a elimina riscul. Inclusiv în cazul legumelor, al fructelor", a spus Iurie Reniţă. "Vă asigur că avem foarte multe legume şi fructe ecologice. Dar avem nevoie de expertiza internaţională şi a României pe domeniu", a adăugat ambasadorul.

După blocajele în livrarea vinului moldovenesc pe piaţa rusă, Moscova a impus săptămâna aceasta restricţii dure şi la importul de fructe şi legume. Numărul exportatorilor moldoveni acceptaţi de Rusia s-a redus astfel cu circa 76%. Numai 33 de firme exportatoare dintr-o listă de 136 au fost acceptate de Moscova. Rusia reproşează exportatorilor moldoveni că produsele lor nu corespund standardelor de calitate. În cazul vinului, serviciul sanitar rus a spus că a descoperit dibutilftalat, o substanţă toxică, iar în cazul fructelor şi legumelor ar fi depistat un nivel nepermis de mare de nitriţi şi pesticide. Ca urmare, un milion de litri de vin au fost returnaţi la vamă şi zeci de camioane cu fructe şi legume sunt blocate în aşteptarea avizelor sanitare.

Observatorii sunt însă unanim de acord că în spatele acestor decizii economice ale Moscovei stau factori politici. Problemele au apărut în iunie, după ce preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prin care decreta ziua de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice şi cerea retragerea trupelor ruse din Transnistria. Gestul preşedintelui moldovean a enervat mediile politice de la Moscova, care au reacţionat cu declaraţii critice. La câteva zile după aceea au apărut primele probleme cu transporturile de vin moldovenesc, iar pe măsura ce R. Moldova s-a apropiat de campania electorală, tonul şefului serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişncenko, faţă de Chişinău s-a înăsprit, mergând până la a spune că liderii politici moldoveni au judecata întunecată de substanţele toxice pe care Rusia le-a depistat în vinul moldovenesc. Practic, în acest moment, R. Moldova se află sub un embargo parţial, dar destul de sever, în privinţa exporturilor de vin, fructe şi legume, nefiind exclusă declararea oficială a unui embargo total, aşa cum s-a întâmplat în 2006.

R. Moldova exportă în Rusia aproximativ 80% din cantitatea de vin, legume şi fructe pe care o produce.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Suprafata cultivata cu legume ecologice s-a dublat
Suprafata cultivata cu legume in sistem ecologic este estimata pentru anul agricol 2009, care se va...
Suprafata cultivata cu legume ecologice, in crestere
Suprafaţa cultivată cu legume ecologice a crescut anul acesta cu 15,7% la circa 300 hectare,...
Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut cu 15,7% in 2009
Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut anul acesta cu 15,7% la circa 300 hectare,...
S-a dat startul proiectului "Coşul cu legume ecologice"
Un proiect interesant, care promovează produsele ecologice, a fost prezentat astăzi, la...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016