Analiza. Agricultura din Romania, din nou la niveluri record
Publicat la data de 12 Oct. 2021 in:
Stiri In ciuda schimbarilor climatice si a provocarile aduse de pandemie, agricultura din Romania va atinge din nou niveluri record. Aceste vesti bune sunt aduse de o analiza KeysFin.
Pentru anul in curs, analistii estimeaza revenirea sectorului pana in apropierea sau chiar peste nivelul record atins in 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, in baza estimarilor Comisiei Europene din iulie, care prognozeaza o crestere de 43,5% a productiei locale de cereale, ajungand la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele membre, se arata in studiul mentionat.
"Cifra de afaceri a companiilor agricole din Romania a scazut cu 3,6% in anul pandemiei, mai putin decat estimarile initiale, in baza cresterii preturilor la cereale si materii prime pe plan international, a subventiilor alocate de autoritati agricultorilor si a celorlalte masuri de sprijin din anul pandemiei. Desi, pentru anul 2021, estimam revenirea sectorului si apropierea cifrei de afaceri de maximul istoric de 46 de miliarde de lei din 2019, punctam nevoia prioritizarii investitiilor in infrastructura si modernizarea acestui sector, astfel incat Romania sa redevina exportator net de produse agricole, dupa ce in anul pandemiei a fost importator net, pentru prima data, in ultimii 10 ani. Ca directie strategica, am putea urma exemplul Poloniei si sa investim in procesare, ajungand ca, pe termen lung, sa avem un sold pozitiv al comertului international cu produse agro-alimentare, cu o valoare adaugata mai mare", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
In ceea ce priveste topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a ocupat si in 2020 pozitia fruntasa, dupa o scadere anuala cu 10% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 si 3 se situeaza Promat Comimpex SRL (850 milioane lei) si Transavia SA (651 milioane lei). Cea mai mare crestere din top 10 a fost inregistrata de Avicarvil SRL, care dupa un avans anual de 24% al cifrei de afaceri, a urcat de pe locul 10 in 2019, pe locul 7.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit specialistilor Keysfin, numarul de companii care si-au raportat rezultatele financiare in 2020 a ramas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 25.900 companii (in baza datelor din septembrie 2021).
Ca efect direct al pandemiei, in anul 2020, numarul angajatilor din sectorul agricol a continuat sa scada, cu 5,5% fata de anul 2019 si cu 7% sub nivelul din 2016, fiind inregistrati 121.500 de angajati. Prin urmare, si rezultatul net s-a redus cu mai mult de o treime (34%) fata de 2019 si a fost cu 21,8% sub cel din 2016, la 2,4 miliarde de lei in 2020.
Dintre cele 25.900 de companii care si-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 14.900 au avut profit (55,9%), in timp ce 8.200 au inregistrat pierdere (31,7%), iar restul au inregistrat un rezultat nul in anul pandemiei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>