Publicat in: Stiri
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
Pana la data de 30 septembrie, doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate. Fondurile totale puse la dispozitia acestui sector depasesc un miliard de euro.
"In Programul de Guvernare avem un program ambitios pentru agricultura si industrie alimentara - Investalim. Inca din prima saptamana in care am preluat portofoliul Agriculturii, impreuna cu dl. premier, am demarat acest program care are o finantare de aproape 600 de milioane de euro.

Este o schema de ajutor de stat, cu o intensitate de pana la 70% pe proiect. Vor fi proiecte majore, de aproape 50 de milioane de euro/proiect. Am luat aceasta decizie deoarece vrem materia prima pe care o produc fermierii romani sa ramana in Romania, sa fie procesata aici si mai mult fermierii si procesatorii romani sa poata exporta. Vom lansa acest program in 30 septembrie", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ministrul Agriculturii a precizat ca la finalul lunii viitoare va fi lansat un program pentru fermieri si procesatori romani. Cu ajutorul acestuia vor fi sustinuti sa-si instaleze panouri fotovoltaice in ferme.
 
"Tot pentru partea de procesare, pentru a putea face fata concurentei pe preturile produselor care vin din import, am solicitat si am obtinut o finantare de 500 de milioane de euro de la BEI prin Fondul de Modernizare, pentru un program privind independenta energetica in industria alimentara si in agricultura, cu o intensitate de 100%.

Astfel, fermierii si procesatorii romani vor putea sa-si instaleze panouri fotovoltaice in ferme, in vegetal, in procesare, in industria alimentara, in asa fel incat costurile pe produs sa scada, iar produsele romanesti sa devina competitive si sa se regaseasca in magazinele din Romania. Si acest program va fi lansat tot in data de 30 septembrie", a adaugat el.
 
In perioada septembrie-octombrie, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va lansa noi masuri din Programul Strategic pentru perioada 2023-2027. Acestea sunt dedicate investitiilor in exploatatiile pomicole, zootehnice si instalarii tinerilor fermieri.
 
"Vom lansa pe Programul Strategic, practic pe fondurile europene din FEADR, pilonul II, pentru perioada 2023-2027, masura Investitii in exploatatii pomicole, care are o suma de aproape 151 de milioane de euro si Investitii in sectorul zootehnic, cu fonduri de 224 de milioane de euro.

Pentru a putea fi accesate mai usor aceste fonduri europene le-am impartit pe baza deficitului din balanta comerciala. Practic, cei care vor investi in zootehnie vor merge pe axe separate. (...) Nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul este creat pentru a indrepta balanta comerciala in Romania", a explicat Barbu.
 
In cazul masurii privind instalarea tinerilor fermieri, seful de la Agricultura a transmis ca mai mult de 70% din suma totala va fi alocata legumiculturii. In acest sector, Romania afiseaza un deficit comercial semnificativ.
 
"Pe Programul Strategic am decis ca la "Instalarea tinerilor fermieri", aproape 175 de milioane de euro dintr-un total de 250 de milioane de euro, sa fie alocati pentru partea de legumicultura si acolo va exista si un punctaj mai mare.

Acest sprijin care se acorda - 70.000 euro - are o intensitate de 100%, iar din acesti bani tinerii care vor continua programul de legumicultura vor primi circa 40% din suma, reprezentand 30.000 euro, pentru echipamentele de incalzit solariile, iar 40.000 de euro vor fi alocati pe perioada de 3 ani pentru combustibilul necesar, in asa fel incat sa putem produce in Romania legume si fructe tot timpul anului.

La programul Tomata din 2023, aproape 8.500 sunt tineri sub 41 de ani, din cei 22.000, iar lucrul acesta m-a facut ca sa intervin in Programul Strategic, pentru ca aveam aceasta axa dedicata instalarii tanarului fermier pana in 41 de ani", a adaugat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
Florin Barbu: CE nu va accepta exportul de animale vii
Florin Barbu: CE nu va accepta exportul de animale vii
Cu toate acestea, seful MADR nu ofera niciun termen de timp in care se va intampla acest...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura

Cultivarea florilor in ghiveci este o activitate placuta si relaxanta care iti poate aduce nenumarate beneficii. Ele iti ofera nu doar un spectacol de culoare, ci si bucuria de a-ti umple timpul liber cu o activitate deosebit de placuta in aer liber, cu efect pozitiv asupra starii tale de spirit. I... citeste mai mult
Bivolitele sunt apreciate pentru laptele bogat in nutrienti, cu un continut mai mare de grasimi si proteine decat laptele de vaca. Pentru a obtine o productie de calitate, fermierii trebuie sa ingrijeasca adecvat aceste animale.... citeste mai mult
Afacerile cu sofran nu sunt extrem de intalnite in Romania, in ciuda faptului ca sunt extrem de profitabile, sustenabile si pot fi demarate pe suprafete mici.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016