Publicat in: Stiri
Animalele nu pot fi sacrificate fara asomare
Justitia europeana a reconfirmat faptul ca animalele nu pot fi sacrificate fara asomare, indiferent de obiceiuri, traditii si confesiuni.
Instanta de la Luxemburg a fost rugata sa se pronunte asupra unui decret adoptat in 2017 de regiunea flamanda din Belgia, care a impus aceasta asomare prealabila in numele bunastarii animalului. Decretul a avut ca efect interzicerea sacrificarii animalelor fara asomare, inclusiv pentru sacrificarile prevazute de un rit religios.
 
Decretul a fost contestat in special de mai multe asociatii evreiesti si musulmane care solicita anularea sa in tot sau in parte. In opinia acestora, intrucat nu permite credinciosilor evrei si musulmani sa isi procure carne provenita de la animale sacrificate in conformitate cu preceptele lor religioase, care s-ar opune tehnicii asomarii reversibile, decretul incalca Regulamentul nr.1099/20091 si, prin urmare, ii impiedica pe credinciosi sa isi practice religia.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
"In vederea promovarii bunastarii animale in cadrul sacrificarii religioase, statele membre pot, fara a incalca drepturile fundamentale consacrate de carta, sa impuna un procedeu de asomare reversibila si care nu poate conduce la moartea animalului", afirma Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
 
Curtea concluzioneaza ca masurile cuprinse in decret permit sa se asigure un just echilibru intre importanta atribuita bunastarii animale si libertatea credinciosilor evrei si musulmani de a-si manifesta religia. Curtea subliniaza ca legiuitorul Uniunii a inteles sa recunoasca fiecarui stat membru o marja de apreciere ampla in cadrul concilierii protectiei bunastarii animalelor la uciderea lor si a respectarii libertatii de manifestare a religiei. Ori, s-a ajuns la un consens stiintific cu privire la faptul ca asomarea prealabila constituie mijlocul optim pentru a reduce suferinta animalului in momentul uciderii sale. In sfarsit, Curtea constata ca decretul nu interzice si nici nu impiedica punerea in circulatie a produselor de origine animala derivate din animale care au fost sacrificate religios in cazul in care aceste produse provin din alt stat membru sau dintr-un stat tert.
 
In Romania, autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale dar numai pentru consumul propriu, in gospodarie, sub supravegherea medicului verterinar si cu recomandarea ca animalele respective sa fie asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul contentionarii (prinderii) si a injungherii.
 
Asomarea, care la specia porcina se efectueaza cu un pistol cu glont captiv, care este in dotarea medicilor veterinari, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul injunghierii si se practica la cerere in gospodariile individuale cu porcine.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
Florin Barbu: CE nu va accepta exportul de animale vii
Florin Barbu: CE nu va accepta exportul de animale vii
Cu toate acestea, seful MADR nu ofera niciun termen de timp in care se va intampla acest...
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Traditia fermierilor de a merge la targurile de animale mai are sperante. Reprezentantii...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016