Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANPC, cu ochii pe gemuri şi dulceţuri


In perioada 15 - 19.11.2010, secretarul de stat, Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus verificarea calitatii, etichetarii si a modului de comercializare a gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe si a piureului de castane indulcit.
Au fost controlate 35,6 tone de produse, constatandu-se ca circa 21 de tone (58,8%) nu indeplineau prevederile actelor normative in vigoare. Astfel, comisarii ANPC au retras de la comercializare 561 kg de gemuri, jeleuri, marmelade de fructe si piure de castane care erau improprii consumului uman, alte 12 036 kg fiind oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor. Pentru abaterile constatate, 487 de operatori economici, din cei 725 controlati, au fost sanctionati cu 329 amenzi contraventionale, in valoare de 772 600 lei si 189 de avertismente.

Controlul s-a desfasurat in toate judetele si in Municipiul Bucuresti, la producatori, distribuitori, depozite en-gros, magazine, atat in mediul urban, cat si in mediul rural.

Abateri constatate:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

I. Neincadrarea in parametrii de calitate prevazuti de actele normative in vigoare sau declarati de producatori
Au fost constatate abateri ca: neincadrarea in cantitatea minima de fruct impusa conform legii (procent de fruct de 15% in loc de minimum 35% impus), neincadrarea in cantitatea minima de zaharuri impusa conform legislatiei (continut de zaharuri de 41% sau 45%/ sau 52% sau 57,3% la 100g in loc de minimum 60% impus) precum si prezenta nepermisa a conservantilor in compozitia gemurilor, in conditiile in care Normele privind aditivii alimentari impun utilizarea conservantilor numai la gemurile care prezinta valoare energetica redusa. Produse cu astfel de abateri se comercializau in judetele Ilfov, Vrancea, Maramures, Cluj, Galati, Hunedoara, Bucuresti etc.

Au mai fost depistate produse comercializate cu data durabilitatii minimale depasita cum ar fi: gem expirat de 7 luni, 5 luni, 2 luni sau 15 zile in judetele Mehedinti, Caras Severin, Suceava, Bistrita Nasaud, Botosani, Gorj etc.

In judetul Giurgiu se comercializau gemuri care prezentau la suprafata colonii de mucegai de culoare gri-verzui, borcanele prezentand capacele bombate, iar in judetul Suceava s-au gasit la comercializare gemuri cu urme de mucegai.
In judetul Mehedinti se comercializa gem asortat, in ambaleje murdare, prafuite si cu etichete partial deteriorate.

II. 32,6% din cantitatea controlata de gemuri, jeleuri si marmelade nu oferea elementele obligatorii pentru informarea corecta a consumatorilor.

S-a constatat lipsa tuturor elementelor de identificare la gemurile si marmeladele comercializate de unii operatori econimici din judetele Neamt, Suceava, Brasov, Ilfov.

Controlul a mai depistat inscrierea pe eticheta unor produse doar a denumirii comerciale, fara informarea completa si corecta cu privire la natura produsului, abatere constatata in judetele Hunedoara, Bistrita Nasaud, Prahova, Vrancea, Maramures, Mehedinti, Bihor, Ilfov, Neamt etc.

Mai mult, a fost constatata folosirea de denumiri menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului si susceptibile a-l determina sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Abatere constatata in judetele Maramures (gemul de visine continea piure de mere deshidratate, acidifianti, zahar, conservant, colorant si arome), Salaj (gem de prune, zmeura, visine, fructe de padure care aveau ca ingredient principal piure de mere deshidratate si nu fructele mentionate pe eticheta produsului), Bucuresti (gem de zmeura care nu continea in lista ingredientelor zmeura sau alte fructe), Braila, Neamt, Mures (gem de capsuni '100% natural' care continea de fapt capsuni, piure de mere, fruct utilizat 60g/100g produs, fara indicarea cantitatii de capsuni), Vrancea (gemuri facute dupa reteta traditionala dar fara a se putea face dovada inregistrarii acestor produse la Directia agricola ca fiind produse alimentare traditionale) etc.
Lipsa inscrierii in denumirea sub care se vinde produsul a mentiunii 'cu zahar si indulcitori', desi erau mentionati in lista ingredientelor, s-a constatat si in judetele Salaj, Ilfov, Mehedinti, Vrancea.

Lipsa inscrierii avertismentului: 'colorantul/colorantii:....(denumirile) sau colorantul/colorantii: E... poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora', pentru loturile de produse fabricate dupa data de 20 iulie 2010, in cazul produselor la care s-au utilizat in fabricatie colorantii alimentari prevazuti in Anexa V la Regulamentul (CE) 1333/2008 privind aditivii alimentari, s-a constatat juddetele Hunedoara, Braila, Giurgiu, Sibiu, Arges, Vaslui, Constanta, Satu Mare, Buzau, Harghita, Galati.

Au mai fost depistate abateri ca: neinscrierea pe eticheta produsului a continutului de fructe si zaharuri, lipsa inscrierii continutului total de zaharuri, lipsa inscrierii continutului de fruct, lipsa inscrierii informatiilor nutritionale, lipsa inscrierii tratamentului termic aplicat, abateri privind inscrierea aditivilor. Astfel de abateri au fost constatate in judetele Vrancea, Brasov, Ilfov, Prahova, Suceava, Cluj, Sibiu, Dambovita, Teleorman, Ialomita, Bacau, Bucuresti, Braila, Hunedoara, Alba, Mehedinti, Giurgiu, Neamt etc.

Alte abateri depistate in timpul controlului au fost: lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare sau traducerea incorecta a acestor informatii, lipsa inscrierii lotului de fabricatie, neinscrierea pe eticheta in acelasi camp vizual a denumirii produsului, cantitatea neta si data durabilitatii minimale, neinscrierea sau inscrierea ilizibila sau inscrierea eronata a datei durabilitatii minimale, abateri constatate in judetele Harghita, Giurgiu, Arges, Cluj, Mehedinti, Satu Mare, Maramures, Bihor, Valcea, Vaslui, Ilfov, Bistrita Nasaud etc.

Inscrierea afirmatiilor care induceau in eroare consumatorii s-a constatat in judetele Timis (dulceata de capsuni dietetica extra la care informatiile privind descrierea produsului nu erau in concordanta cu lista ingredientelor), Bucuresti (dulceata de caise care prezenta pe eticheta continutul de zahar 40% si glucoza 14,8%, iar in acelasi camp vizual era specificat continutul total de zaharuri de 70 g pentru 100 grame de produs), Hunedoara (pasta multifruct tartinabila cu aroma de capsuni pe a carei eticheta era inscrisa mentiunea 'preparat cu 100g fructe pentru 100g produs', informatie incorecta deoarece in lista ingredientelor erau mentionate: sirop de glucoza/ fructoza, corector de aciditate, gelifiant, conservant).

Inscrierea in denumirea sub care se vinde produsul a mentiunii 'dietetic', contrar prevederilor Ordinului comun 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, s-a constatat in judetul Mehedinti, astfel, gemul de coacaze negre dietetic si gemul de capsuni dietetic erau de fapt produse cu valoare energetica redusa, iar gemul de gutui dietetic si gemurile dietetice de fructe de padure, visine si caise erau de fapt produse fara adaos de zahar.

III. Abateri privind afisarea preturilor

Afisarea pretului de vanzare intr-o forma neclara si ilizibila precum si lipsa afisarii pretului pe unitatea de masura sau lipsa afisarii pretului de vanzare au fost constatate in judetele Olt, Salaj, Harghita, Tulcea, Dambovita, Gorj, Braila, Suceava, Prahova, Galati, Bihor, Ialomita, Hunedoara, Teleorman, Botosani, Maramures, Timis, Bucuresti etc.
La 60% dintre operatori economici controlati in judetul Neamt s-a constatat faptul ca nu erau afisate simultan pretul pe unitatea de vanzare si pretul pe unitatea de masura astfel incat consumatorii sa aiba posibilitatea unei alegeri rationale a produselor expuse la comercializare.

IV. Nerespectarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii

In Bucuresti, la gemul de smochine import Liban, continutul de fruct utilizat la 100g, inscris pe eticheta in limba romana, (50g/100g produs finit), era diferit de continutul de fruct mentionat de producator pe eticheta originala (45g/100g produs finit). Gemurile pentru diabetici, import Bulgaria, aveau in denumire termenului 'pentru diabetici' desi erau produse obisnuite, fara destinatie nutritionala speciala. Produsele erau realizate cu indulcitorul sorbitol, iar in denumirea sub care se vindeau nu se mentiona 'cu indulcitor'.

Tot in Bucuresti se comercializa gem de caise la care continutul de fruct utilizat pentru 100g produs finit, inscris pe eticheta autocolanta cu traducerea in limba romana nu era acelasi cu cel mentionat de producator pe eticheta originala, respectiv, 45g/100g produs finit fata de 50g/100g produs finit declarat de producator. Gemul de prune din import avea elemente de identificare incomplete sau incorect prezentate, astfel, lipseau informatiile privind adresa importatorului, categoria de aditivi din care face parte acidul ascorbic, continutul de zahar total raportat la 100g produs finit, iar continutul de fruct era mentionat sub forma '45%' si nu sub forma '45g/100g produs finit', conform mormelor legale.
Produsele 'Gem de capsuni' si 'Gem de zmeura', import Bulgaria, aveau mentionate in lista ingredientelor colorantul ponceau -4R, fara a exista pe eticheta produsului atentionarea referitoare la faptul ca acesta 'poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora' in conformitate cu prevederile art 31 din Regulamentul 1333/2008. La aceleasi produse se declara prezenta conservantului benzoat de potasiu in conditiile in care continutul total de zaharuri era de 63g/100g produs finit, produsul nefacand astfel parte din grupa produselor cu valoare energetica redusa.

V. Alte abateri (lipsa afisarii denumirii firmei si a orarului de functionare, lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul Comertului, lipsa afisarii plachetei cu numarul de telefon cu apelare gratuita INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 si cu adresa si numarul de telefon ale CJPC) au fost constatate in judetele Dambovita, Harghita, Arad, Suceava, Timis, Ilfov, Brasov, Vaslui, Mehedinti, Satu Mare etc.

Sfaturi pentru consumatori:

Analizati aspectul produsului si al ambalajului, precum si etanseitatea ambalajului/capacului;
Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, ambalaje neetanse sau care prezinta semne ale inceperii procesului de fermentare (capace bombate);
Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
La cumpararea produselor solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
Nu cumparati gemuri, jeleuri, marmelade de fructe de la persoane si din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care va poate afecta sanatatea. Totodata, nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala in cazul unei eventuale reclamatii.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016