Publicat in: Stiri
Problema neonicotinoidelor, dezbatuta la Bucuresti, in prezenta comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara
Marti, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut loc p intalnire a ministrului Petre Daea cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sanatate si siguranta alimentara, pentru a discuta aspecte privind pesta porcina africana, precum si situatia neonicotinoidelor. La intalnire, au participat, de asemenea secretarii de stat din cadrul MADR, precum si reprezentantii ANSVSA.
In acest sens, ministrul Agriculturii a realizat un raport succint al activitatii derulate de autoritatile romane cu privire la evolutia epizootiei de pesta porcina africana in Romania,  de la aparitia in 31 iulie 2017 a primului focar confirmat intr-o gospodarie situata la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins in anul 2018 si pana la momentul prezent, cand se remarca tendinta de scadere in tara noastra.
 
Petre Daea a subliniat ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in aplicare masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se un cuplaj institutional al tuturor celor implicati in combaterea bolii. De asemenea, i-a fost prezentata comisarului Andriukaitis  si situatia inchiderii celor 355 de focare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, ministrul Daea a descris si actiunile intreprinse pentru imbunatatirea masurilor de biosecuritate, in contextul evolutiei Pestei Porcine Africane in Romania, prin PNDR 2014-2020, facand referire la Masura 5.1, prin care se acorda sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, precum si la Masura 7.4, prin care se pot finanta investitiile in crearea, imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei rurale, inclusiv a celor de agrement si culturale, si a infrastructurii aferente, ce vor fi lansate la data de 1 aprilie 2019.
 
Ministrul roman i-a prezentat oaspetelui sau initiativa de organizare a unui Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane in Romania, iar comisarul l-a sfatuit ca la reuniunea din luna iunie 2019 ce va avea ca tema pesta porcina afircana, ce se va desfasura la Bucuresti, in contextul presedintiei Consiliului Uniunii Europene, sa fie prezentat un plan detaliat cu termene si pasi concreti de executie.
 
Referitor la tema neonicotinoidelor, ministrul a explicat ca in Romania, deocamdata, nu exista nici o alternativa viabila pentru tratamentul cu produse de protectie a plantelor din grupa neonicotinoidelor a semintelor de porumb si floarea soarelui, care sa impiedice pierderile de productie cauzate de atacul organismelor daunatoare, acestia afectand o suprafata de aproximativ doua milioane de hectare.
 
Totodata, ministrul a precizat ca rezultatele analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin si tiametoxam (neonicotinoide), demonstreaza faptul ca nivelul de reziduuri a fost sub limita cuantificabila, ceea ce presupune ca acestea nu afecteaza siguranta alimentara si a mediului.
 
La randul sau, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a pus accentul pe importanta respectarii masurilor de biosecuritate de catre toate statele membre. De asemenea, comisarul s-a referit la obligativitatea eliminarii neonicotinoidelor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
Un focar a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala dintr-o zona izolata de munte, 16...
MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
WWF Romania - Fondul Mndial pentru Natura impreuna cu Federatia Asociatiilor Apicole din Romania...
Petre Daea participa la reuniunea informala a ministrilor Agriculturii
Petre Daea participa la reuniunea informala a ministrilor Agriculturii
Reuniuea va fi prezidata de ministrul Afacerilor Rurale din Suedia, Peter...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton