DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
Publicat la data de 11 Oct. 2023 in:
Stiri In ultima saptamana au fost descoperite trei noi focare de pesta porcina aficana. Acestea au fost identificate la nivelul a doua localitati, a anuntat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau.
Un focar a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala dintr-o zona izolata de munte, 16 animale fiind afectate.
"In ultima saptamana au fost declarate trei focare de pesta porcina africana, doua sunt pe raza Unitatii Administrativ Teritoriale (UAT) Pogoanele si unul pe raza UAT Panatau.
Exista o presiune virala mare in zona de camp si limitrofa judetului Buzau. Monitorizam cu atentia zona si facem un apel catre populatie de a respecta conditiile de biosecuritate in exploatatii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acum doua saptamani urma sa inchidem un focar, dar in urmatoarea saptamana au fost declarate alte doua focare la Pogoanele si unul la Panatau, fiind afectate un numar total de 20 de capete suine, toate in exploatatii nonprofesionale, 16 doar in Panatau, intr-o zona izolata de deal, munte.
Toate animalele au fost ucise, ecarisate prin grija primariilor, s-au facut dezinfectiile, sunt in curs anchetele epidemiologice.
Proprietarul de la Panatau nu cred ca va fi despagubit pentru ca nu a respectat conditiile de biosecuritate. In zona de munte nu mai inregistrat focare de pesta porcina africana de vreo 2 ani", a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau, Iulian Moca.
DSVSA a postat pe pagina oficiala o avertizare publica privind "evolutia exploziva si tendinta extinderii pestei porcine africane", ceea ce subliniaza ca "activitatea de comercializare a animalelor vii este suspendata pe o perioada nedeterminata in toate targurile de animale autorizate sanitar veterinar de pe raza teritoriala a judetului Buzau".
Oficialii atrag atentia ca orice semn de boala la porci trebuie notificat obligatoriu medicului veterinar teritorial. Abandonarea, ingroparea, eviscerarea, transarea, transportul cadavrelor de proci sau hranirea carnasierilor cu carnurile provenite de la cadavre sunt interzise, fiind sanctionate convraventional sau penal.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>