Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide

madr-o-noua-aprobare-a-pesticidelor-neonicotinoide

Ministerul Agriculturii incalca legile UE si pune in pericol siguranta polenizatorilor si cetatenilor printr-o noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide, atrag atentia activistii de mediu, reprezentantii asociatiilor apicole si ai fermierilor mici si mijlocii din Romania.


WWF Romania - Fondul Mndial pentru Natura impreuna cu Federatia Asociatiilor Apicole din Romania ROMAPIS si Eco Ruralis - asociatia taranilor si tarancilor din Romania, condamna decizia MADR de a aproba dn nou folosirea pesticidelor chimice din familia neonicotinoidelor, interzise la nivel european.
 
In acest caz, reprezentantii organizatiilor cer MADR retragerea derogarii acordate la cererea Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, sa respecte legislatia europeana si Hotararea CJUE si sa stimuleze de urgenta solutii alternative care sa nu puna in pericol polenizatorii din tara si nici sanatatea publica.
 
Reprezentantii organizatiilor sunt de parere a noua derogare raspunde cererii unei minoritati a sectorului apicol din Romania. Mai exact, acestia se refera la organizatiile marilor fermieri reuniti in Alianta pentru Agricultura si Cooperare. Aceasta reprezinta mai putin de 1% din fermele din tara.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste 2023, derogarea este a doua si face parte dintr-un sir de autorizatii pe care MADR le-a oferit marilor fermieri de-a lungul timpului pentru a trata semintele de cereale si oleaginoase cu pesticide neonicotinoide, chiar daca acesea sunt interzise in Uniunea Europeana inca din 2008.
 
"Desi de aceasta data tratamentul cu imidacloprid vizeaza doar culturi de toamna (cereale paioase) ce nu au potential melifer (deci atractivitate pentru albine), studiile au aratat ca se produce o contaminare a mediului inconjurator (inclusiv a plantelor cu flori vizitate de albine, din jurul terenurilor tratate) prin praful contaminat ce se ridica la semanat, fiind una dintre principalele cai prin care albinele sunt expuse la substantele toxice, cu riscuri acute", se mentioneaza in comunicat.
 
Activistii de mediu spun ca este o decizie ce abuzeaza de o "portita" legislativa si incalca hotararea Curtii Europene de Justitie.
 
"Ce este si mai revoltator de aceasta data este sfidarea deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din luna ianuarie a acestui an care subliniaza clar ca folosirea instrumentului derogarii nu se poate intampla in cazul interdictiilor instituite prin legislatie, privind comercializarea si utilizarea semintelor tratate cu produse fitosanitare care contin neonicotinoide", sustin reprezentantii organizatiilor mentionate.
 
Curtea de Justitie reaminteste Statelor Membre ca au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a promova combaterea daunatorilor cu un consum redus de pesticide, acordand prioritate metodelor nechimice.
 
"Aceste metode, printre care rotatia culturilor de-a lungul catorva ani (rotatie reala, nu pe parcursul unui singur an), controlul biologic, folosirea serviciilor ecosistemice, diverse tehnici de cultivare, exista deja reunite sub conceptul de Management Integrat al Daunatorilor (Integrated Pest Management), un concept promovat in noile strategii si regulamente generate de Green Deal, dar care in Romania nu se cerceteaza si nu se aplica, atunci cand vorbim de agricultura la scara mare.

Aceasta este o problema de maxima importanta si relevanta, pe care MADR trebuie (trebuia) sa o adreseze in loc sa recurga an de an la derogari ce tin sectorul agricol si societatea captive intr-un sistem de productie (ne referim la cel conventional) nociv pentru sanatatea mediului si oamenilor, prin dependenta de substantele chimice", se precizeaza in material.
 
Monia Martini, manager de proiect WWF, a mentionat ca semnele impactului uman asupra naturii si a polenizatorilor in particular sunt recunoscute la nivel eurpean si exista State Membre care deja au luat masuri de conservare.
 
"Polenizatorii nu pot vorbi si nu isi pot apara drepturile, insa ne asigura in continuare alimente si produse necesare pentru o viata sanatoasa si de calitate.

Este inadmisibil ca o autoritate publica precum Ministerul Agriculturii sa nu tina cont de beneficiile naturii pentru agricultura, sa nu asigure reprezentativitatea pentru intreg spectrul agricol din Romania, si nu in ultimul rand, sa nu tina cont de interesele cetatenilor. Ca urmare cerem Ministerului Agriculturii sa renunte la derogari si sa intre intr-un dialog real cu toate partile interesate pentru solutii alternative de tip win-win", a precizat Monia Martini.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016