Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA confirma siguranta produselor alimentare de pe piata romaneasca

ansvsa-confirma-siguranta-produselor-alimentare-de-pe-piata-romaneasca

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan a declarat ca spera "ca romanii au inteles si inteleg ca sanatatea nu le este pusa in pericol cand consuma alimente produse in Romania".


Autoritatea Veterinara vine aceste precizari, in urma unor informatii aparute in mass-media care incriminau calitatea si siguranta mezelurilor comercializate in Romania.

"Declaratiile publice, nefundamentate pe baze concrete si corecte, obtinute in urma unor analize de laborator sau a unor studii stiintifice pot genera o panica nejustificata in opinia publica romaneasca si europeana. Este important de subliniat ca afirmatiile eronate si tendentioase aduc prejudicii majore institutiilor statului, industriei de profil din tara noastra si aduc atingere intereselor strategice ale Romaniei", se arata in comunicatul ANSVSA.

ANSVSA precizeaza ca actiunile de inspectie si control alaturi de analizele realizate in laboratoarele proprii au condus la scaderea episoadelor de toxiinfectie alimentara, de la 29 de focare de toxiinfectii alimentare cu 328 persoane imbolnavite si 208 persoane spitalizate, in 2010, la 6 focare de toxiinfectii alimentare cu 58 de persoane imbolnavite si 58 de persoane spitalizate pe parcusul anului 2011.

De asemenea, ANSVSA precizeaza ca, numeroase firme autohtone, care proceseaza carne, isi comercializeaza cu succes produsele pe piata Uniunii Europene. Pana la aceasta data produsele din Romania au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre si nicio reclamatie privind calitatea sau salubritatea acestora.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


ANSVSA monitorizeaza in permanenta produsele alimentare care se comercializeaza in Romania prin teste de laborator, verificand atat prezenta si cantitatea utilizata a unor aditivi alimentari (E-uri) cat si respectarea calitatii si etichetarea produselor alimentare.

Astfel, in anul 2011 au fost efectuate, prin controlul oficial din cadrul programului de supraveghere, un numar de 11.227 de analize la produse din carne, dintre care un procent de 0,53% au fost neconforme. In cadrul programelor de autocontrol efectuate de catre agentii economici, au fost efectuate un numar de 10.047 analize la produse din carne, din care un procent de 0,68% au fost neconforme.

In Romania, laboratoarele acreditate din cadrul retelei ANSVSA si Institutul National de Referinta efectueaza analize pentru determinarea speciei de provenienta, pentru proteina animala sau vegetala prin tehnici avansate de analiza in domeniul biologiei moleculare (PCR). Determinarea speciei de provenienta a carnii este efectuata pentru controlul substituirii carnii cu carne de la alte specii decat cele declarate, iar rezultatele analizelor nu au pus in evidenta probe de produse alimentare cu carne substituita.

In cazul in care produsul este de calitate inferioara (contine inclusiv alte adaosuri: carne dezosata mecanic, sorici, slanina, tendoane, etc.) raportul colagen/proteina este ridicat. Acest raport este normat si monitorizat pentru fiecare tip de produs conform prevederilor legale.
In ceeea ce priveste aditivii alimentari mentionati (nitriti, nitrati, potentiatori de aroma, etc.) utilizarea lor este permisa si reglementata.

De asemenea, sunt analizate probe de produse de origine animala si probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranti interzisi, substante antiparazitare si contaminare radioactiva. in 2011 au au fost efectuate 4.555 analize in cadrul programului de supraveghere si 2.717 in cazul celor de autocontrol, dintre acestea doar 8 au avut rezultate neconforme.

"Toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificari, depasiri ale limitelor specificate sau prezenta unor compusi interzisi, etichetare necorespunzatoare, sunt notificate Directiei Veterinare din judetul de provenienta al probelor pentru efectuarea investigatiilor si aplicarea de masuri asupra lotului de provenienta. Aceste aspecte sunt notificate si catre ANSVSA prin Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje (SRAAF). in toate cazurile de urgenta, in functie de gradul de risc, atunci cand au fost notificate situatii periculoase pentru sanatatea publica cu privire la alimente si furaje, autoritatile competente retrag produsele de la consumul public, ia masuri pentru denaturarea lor si le dirijeaza catre o unitate de neutralizare a deseurilor", se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton