Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: Pe teritoriul Romaniei nu s-au mai semnalat alte cazuri de gripa aviara

ansvsa-pe-teritoriul-romaniei-nu-s-au-mai-semnalat-alte-cazuri-de-gripa-aviara

Anuntul a fost facut dupa ce nalizele au identificat prezenta virusului la o lebada gasite moarta in zona portului Constanta.


Inspectorii ANSVSA anunta ca la momentul actual nu putem vorbi de o epidemie de gripa aviara in Romania, dat find faptul ca nu a fost semnalat niciun alt caz in rendul efectivelor de pasari domestice sau salbatice, cu exceptia cazului lebedei gasite moarte in zona portului Constanta.
 
Cu toate ca nu a fost identificat niciun alt caz de imbolnavire datorat acestui virus, avand in vedere situatia nationala si internationala sub aspectul evolutiei influentei aviare cu subtipul H5N8, ANSVSA a impus mai multe masuri preventive, pe intreg teritoriul Romaniei cu scopul evitarii introducerii acestui virus in populatia de pasari domestice.
 
Astfel, s-a dispus monitorizarea in permanenta a statusului de sanatate la pasari domestice si salbatice pe intreg teritoriul Romaniei, iar orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, au fost solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu o serie de institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice, respectiv societati ornitologice, Asociatia Biosfera Delta Dunarii, asociatii de vanatoare, iar o atentie deosebita si o inasprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde au evoluat focare de influenta aviara in ultima perioada.
 
A fost dispus pe intregul teritoriu al Romaniei ca in cazul exploatatiilor non-profesionale (gospodarii ale populatiei), toate pasarile sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice.
 
Aceasta masura a fost extinsa si pentru exploatatiile comerciale de pasari autorizate/ inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic.
 
Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare, au fost stabilite in judetul Constanta doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locatiei unde a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km, care include zona de protectie din jurul acvatoriului portului Constanta, unde a fost gasit cadavrul.
 
ANSVSA precizeaza ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nicio exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei.
 
Au fost interzise targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind intensificata supravegherea oficiala a populatiilor de pasari salbatice, in special a pasarilor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.
 
Totodata, specialistii veterinari au solicitat cooperarea vanatorilor si a ornitologilor pentru raportarea autoritatilor competente in cazul identificarii de pasari moarte.
 
In acest sens, exista colaborari cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, fiind monitorizata in permanenta o suprafata de 3.700 ha de luciu de apa in ceea ce priveste starea pasarilor salbatice si identificarea oricaror pasari moarte sau muribunde.
 
La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. In regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni catre DSVSA Constanta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016