Exclusiv
Publicat in: Stiri
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă deschiderea primei sesiuni pentru depunerea proiectelor din cadrul Schemei de Ajutor de Stat N578/ 2009 aferentă Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile totale disponibile, în cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor, sunt de 99 de milioane de euro, din care 79,2 milioane de euro sunt alocaţi pentru investiţiile care vizează sectorul agricol şi 19,8 milioane de euro pentru investiţiile care se încadrează în sectorul forestier.

Investiţiile finanţabile în sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat N578/2009, vizează sectorul panificaţie (pâine, produse de patiserie, biscuiţi, paste făinoase, etc), dulciuri (de exemplu ciocolata sau îngheţata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe). De asemenea, în ceea ce priveşte procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestieră) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de pădure, etc).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ca o categorie de investiţie specială, această Schemă de Ajutor de Stat oferă finanţare şi pentru producerea de biocombustibili – biodiesel şi bioetanol – pentru transporturi.

Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Schemei de Ajutor de Stat N578/2009 este de 3 milioane de Euro, iar procentul de cofinanţare publică nu va depăşi 50% din valoarea eligibilă a investiţiei.

Schema de Ajutor de Stat N578/2009 a fost avizată în cursul anului 2009 de către Comisia Europeană şi aprobată prin Ordinul 12/ 2010 al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Pentru accesarea acestor fonduri nerambursabile, solicitanţii de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent Schemei de Ajutor de Stat N578/2009, disponibil gratuit la sediul Agenţiei, la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), precum şi la Centrele Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP). De asemenea, Ghidul poate fi descărcat şi de pe pagina oficială de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, www.apdrp.ro.

Potenţialii beneficiari vor putea depune proiectele, în perioada 01 iulie – 30 iulie 2010, la sediile Oficiilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) ale Agenţiei din judeţele unde va fi amplasată investiţia.

Programul de primire al proiectelor la OJPDRP este de luni până vineri între orele 9:00 şi 14:00, cu excepţia ultimei zile (vineri, 30 iulie), când se vor putea depune cereri de finanţare doar până la ora 12:00.

Informaţii suplimentare
Obiectivele generale ale Schemei de Ajutor de Stat N578/2009
„Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole”, instituită potrivit Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 12/ 2010, vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în sectoarele:
- procesarea de produse agricole prevăzute în anexa 1 la Tratatul CE în vederea obţinerii de produse neagricole;
- procesarea primară a produselor forestiere lemnoase şi nelemnoase;
- procesarea produselor agricole în vederea obţinerii de biocombustibil.

Obiectivele specifice ale Schemei de Ajutor de Stat vizează:
1.Introducerea şi dezvoltarea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agroalimentare, forestiere şi a bicombustibililor;
2. Creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară;
3.Crearea de noi locuri de muncă.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Schema de Ajutor de Stat – sunt întreprinderile care sunt înregistrate conform Legii nr 31/ 1990, privind societăţile comerciale, republicată cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 346/ 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, şi realizează investiţii în domeniile eligibile.

Schema de Ajutor de Stat se adresează tuturor întreprinderilor din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, indiferent de sectorul de activitate, care realizează investiţii iniţiale în:
- imobilizări corporale şi/ sau necorporale în industria alimentară;
- pentru prelucrarea primară a produselor forestiere;
- pentru producerea de biocombustibili, conform domeniilor de mai jos:

1.INDUSTRIA ALIMENTARĂ
PANIFICAŢIE
1.1 Fabricarea pâinii şi a produselor proaspete de patiserie (Clasa CAEN 1071)
1.2 Fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor şi altor produse similare (Clasa CAEN 1072)
1.3 Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului şi altor produse făinoase similare (Clasa CAEN 1073)
DULCIURI ŞI PRODUSE ZAHAROASE
1.4 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase (Clasa CAEN 1082)
LACTATE
1.5 Fabricarea îngheţatei (Clasa CAEN 1052)
PREPARATE ALIMENTARE OMOGENIZATE ŞI ALIMENTE DIETETICE
1.6 Fabricarea produselor alimentare pentru utilizări nutriţionale speciale (directivele Consiliului, JO L 186, 30.06.1989): lapte praf pentru sugari; lapte şi alte alimente pentru copii mici; alimente pentru sugari; alimente cu conţinut redus de calorii, pentru controlul greutăţii; alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale; alimente cu conţinut redus de sodiu, exclusiv sare şi sare fără sodiu; alimente fără gluten; alimente recomandate în efortul muscular intens, în special pentru sportivi; alimente pentru persoane ce suferă de dereglări ale metabolismului carbohidraţilor (diabet) (Clasa CAEN 1086)
ALTE PRODUSE ALIMENTARE N.C.A.:
1.7 Fabricarea de supe şi ciorbe - prafului de ouă etc.; fabricarea produselor alimentare îmbogăţite cu vitamine, proteine etc. (Clasa CAEN 1089)

2. PRELUCRAREA PRIMARĂ A PRODUSELOR FORESTIERE
VALORIFICAREA PRODUSELOR LEMNOASE
2.1 Tăierea şi rindeluirea lemnului (Clasa CAEN 1610)
2.2 Exploatare forestieră (Clasa CAEN 0220)
VALORIFICAREA PRODUSELOR NELEMNOASE
2.3 Colectarea, sortarea, ambalarea şi depozitarea temporară în vederea comercializării, a ciupercilor de pădure, a fructelor de pădure şi a altor produse naturale provenite din flora spontană forestieră (lac, răşini, balsamuri, păr vegetal, iarbă, seminţe forestiere, muşchi, licheni, plante medicinale, flori şi frunze cu calităţi aromoterapeutice) (Clasa CAEN 0230)

3. PRODUCEREA ŞI UTILIZAREA BIOCOMBUSTIBILILOR
3.1 Producerea de biocombustibili – biodiesel şi bioetanol – pentru transport (Clasa CAEN 2059)

Prin Schema de Ajutor de Stat se pot acorda beneficiarilor eligibili şi selectaţi fonduri nerambursabile în procent de până la 50%, fondurile acordate reprezentând cofinanţarea publică (raportată la valoarea totală eligibilă a proiectului) la care trebuie să se adauge cofinanţarea privată. Intensitatea ajutoarelor de stat acordate în cadrul prezentei scheme este:
Pentru IMM-uri
a) 40% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizează în regiunea 8 Bucureşti-Ilfov;
b) 50% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizează în celelalte şapte regiuni de dezvoltare.
Pentru Întreprinderi mari
a) 20% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizează în regiunea 8 Bucureşti-Ilfov;
b) 25% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor ce se realizează în celelalte şapte regiuni de dezvoltare.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin prezenta Schemă de Ajutor de Stat este de 5.000 Euro.
Proiectele de investiţii ale căror cheltuieli eligibile depăşesc suma de 50 milioane Euro nu sunt eligibile în cadrul prezentei scheme.

Direcţia Relaţii Publice, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton