Publicat in: Stiri
Apel catre ANAF si MADR. Fermierii sunt ingrijorati
Producatorii de cartofi, legume, fructe si pepeni au transmis o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Florin Barbu, si presedintei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Nicoleta-Mioara Circiumaru.
Scrisoarea a fost transmisa cu privire la blocajele sistemului informatic E-Transport. De asemenea, aceasta a fost semnata de care cinci organizatii care semnaleaza autoritatilor competente blocajele intalnite in aceasta perioada - Federatia Nationala Cartoful din Romania FNCR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNSCV, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor Horticole din Romania HORT INTEGRA, Asociatia Grupurilor si Organizatiilor de Producatori Agricoli FRULEG- RO si Asociatia Nationala a Cooperativelor Agroalimentare din Romania COOP RO.
 
"Produsele obtinute de membrii nostri producatori de cartofi, legume, fructe si pepeni, au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, desi sunt persoane juridice care au contracte incheiate pentru ponderea majoritara a productiei, inregistreaza in sistem si realizeaza factura electronica care poate fi confirmata si verificata oricand, avand fiscalizare 100%. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
In campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face fata volumului mare de procese, mai ales in perioadele aglomerate atunci cand contabilii trebuie sa incarce declaratiile si documentele necesare. 
 
Inregistrarile fiscale periodice si declaratiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blocheaza constant, da erori sau nu mai este accesibila pe perioade de cateva ore. Au fost cazuri cand a durat si 3 ore pana s-a putut inregistra si obtine codul UIT sau a dat eroare si dupa 4-5 ore si nu s-a putut emite din cauza capacitatii insuficiente de operare a website-ului", se arata in scrisoarea deschisa a celor cinci organizatii.
 
In acest sens, fermierii atrag atentia ca legumele, cartofii, fructele si pepenii sunt marfuri perisabile. Avand in vedere ca este vara, acestea se degradeaza rapid daca nu sunt tinute cateva ore in plus si cresc cantitatile refuzate si neahitate de cumparatori.
 
"Exista si diferente intre marfa bruta si marfa neta platita, care vor fi aflate de furnizor optimist la cateva zile dupa livrare, dar intelegem ca se realizeaza facturi storno daca exista diferenta intre suma facturata si suma acceptata la plata si incasata efectiv. Principala problema aici este ca ANAF preia sumele facturate initial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibreaza cu situatiile existente in balanta/bilant si apar diferente care se clarifica/rectifica foarte greu si mult mai birocratic", se mentioneaza in apelul comun.
 
Fermierii cer conducerii MADR si ANAF sa se asigure ca platforma E-Transport este stabila. "Blocaje logistice apar in campania de recoltat cartofi, legume-fructe, cand se incarca multe camioane, dar daca este blocat sistemul si nu obtin codul UIT, nu vor putea pleca pana nu se deblocheaza sistemul. Amenzile sunt foarte mari daca nu se respecta si se ajunge la blocaje pe care dorim sa le prevenim", se mai precizeaza.
 
De asemenea, fermierii au semnalat si o a doua problema - cand achizitioneaza material de plantare din afara tarii, tot ei trebuie sa obtina codul UIT. Conform scrisorii deschise "nici o tara europeana nu obliga firmele exportatoare sa obtina aceasta inregistrare in Romania, deoarece materialul de plantat (samanta/tuberculi) are eticheta si pasaport, nefiind destinate consumului, iar in acest sens ar trebui eliminata obligativitatea codului UIT. Cum se justifica introducerea cartofului pentru samanta pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? In ce consta acest risc cand vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%? Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajarii unei persoane care sa se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare etc", se mentioneaza.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
Una dintre liniile de finantare din PNS lansata anul acesta intr-un mod total netransparent, in...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016