Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apel catre ANAF si MADR. Fermierii sunt ingrijorati

apel-catre-anaf-si-madr-fermierii-sunt-ingrijorati

Producatorii de cartofi, legume, fructe si pepeni au transmis o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Florin Barbu, si presedintei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Nicoleta-Mioara Circiumaru.


Scrisoarea a fost transmisa cu privire la blocajele sistemului informatic E-Transport. De asemenea, aceasta a fost semnata de care cinci organizatii care semnaleaza autoritatilor competente blocajele intalnite in aceasta perioada - Federatia Nationala Cartoful din Romania FNCR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNSCV, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor Horticole din Romania HORT INTEGRA, Asociatia Grupurilor si Organizatiilor de Producatori Agricoli FRULEG- RO si Asociatia Nationala a Cooperativelor Agroalimentare din Romania COOP RO.
 
"Produsele obtinute de membrii nostri producatori de cartofi, legume, fructe si pepeni, au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, desi sunt persoane juridice care au contracte incheiate pentru ponderea majoritara a productiei, inregistreaza in sistem si realizeaza factura electronica care poate fi confirmata si verificata oricand, avand fiscalizare 100%. 
 
In campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face fata volumului mare de procese, mai ales in perioadele aglomerate atunci cand contabilii trebuie sa incarce declaratiile si documentele necesare. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
Inregistrarile fiscale periodice si declaratiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blocheaza constant, da erori sau nu mai este accesibila pe perioade de cateva ore. Au fost cazuri cand a durat si 3 ore pana s-a putut inregistra si obtine codul UIT sau a dat eroare si dupa 4-5 ore si nu s-a putut emite din cauza capacitatii insuficiente de operare a website-ului", se arata in scrisoarea deschisa a celor cinci organizatii.
 
In acest sens, fermierii atrag atentia ca legumele, cartofii, fructele si pepenii sunt marfuri perisabile. Avand in vedere ca este vara, acestea se degradeaza rapid daca nu sunt tinute cateva ore in plus si cresc cantitatile refuzate si neahitate de cumparatori.
 
"Exista si diferente intre marfa bruta si marfa neta platita, care vor fi aflate de furnizor optimist la cateva zile dupa livrare, dar intelegem ca se realizeaza facturi storno daca exista diferenta intre suma facturata si suma acceptata la plata si incasata efectiv. Principala problema aici este ca ANAF preia sumele facturate initial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibreaza cu situatiile existente in balanta/bilant si apar diferente care se clarifica/rectifica foarte greu si mult mai birocratic", se mentioneaza in apelul comun.
 
Fermierii cer conducerii MADR si ANAF sa se asigure ca platforma E-Transport este stabila. "Blocaje logistice apar in campania de recoltat cartofi, legume-fructe, cand se incarca multe camioane, dar daca este blocat sistemul si nu obtin codul UIT, nu vor putea pleca pana nu se deblocheaza sistemul. Amenzile sunt foarte mari daca nu se respecta si se ajunge la blocaje pe care dorim sa le prevenim", se mai precizeaza.
 
De asemenea, fermierii au semnalat si o a doua problema - cand achizitioneaza material de plantare din afara tarii, tot ei trebuie sa obtina codul UIT. Conform scrisorii deschise "nici o tara europeana nu obliga firmele exportatoare sa obtina aceasta inregistrare in Romania, deoarece materialul de plantat (samanta/tuberculi) are eticheta si pasaport, nefiind destinate consumului, iar in acest sens ar trebui eliminata obligativitatea codului UIT. Cum se justifica introducerea cartofului pentru samanta pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? In ce consta acest risc cand vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%? Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajarii unei persoane care sa se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare etc", se mentioneaza.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016