Apel catre ANAF si MADR. Fermierii sunt ingrijorati
Publicat la data de 21 Aug. 2023 in:
Stiri Producatorii de cartofi, legume, fructe si pepeni au transmis o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Florin Barbu, si presedintei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Nicoleta-Mioara Circiumaru.
Scrisoarea a fost transmisa cu privire la blocajele sistemului informatic E-Transport. De asemenea, aceasta a fost semnata de care cinci organizatii care semnaleaza autoritatilor competente blocajele intalnite in aceasta perioada - Federatia Nationala Cartoful din Romania FNCR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNSCV, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor Horticole din Romania HORT INTEGRA, Asociatia Grupurilor si Organizatiilor de Producatori Agricoli FRULEG- RO si Asociatia Nationala a Cooperativelor Agroalimentare din Romania COOP RO.
"Produsele obtinute de membrii nostri producatori de cartofi, legume, fructe si pepeni, au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, desi sunt persoane juridice care au contracte incheiate pentru ponderea majoritara a productiei, inregistreaza in sistem si realizeaza factura electronica care poate fi confirmata si verificata oricand, avand fiscalizare 100%.
In campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face fata volumului mare de procese, mai ales in perioadele aglomerate atunci cand contabilii trebuie sa incarce declaratiile si documentele necesare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Inregistrarile fiscale periodice si declaratiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blocheaza constant, da erori sau nu mai este accesibila pe perioade de cateva ore. Au fost cazuri cand a durat si 3 ore pana s-a putut inregistra si obtine codul UIT sau a dat eroare si dupa 4-5 ore si nu s-a putut emite din cauza capacitatii insuficiente de operare a website-ului", se arata in scrisoarea deschisa a celor cinci organizatii.
In acest sens, fermierii atrag atentia ca legumele, cartofii, fructele si pepenii sunt marfuri perisabile. Avand in vedere ca este vara, acestea se degradeaza rapid daca nu sunt tinute cateva ore in plus si cresc cantitatile refuzate si neahitate de cumparatori.
"Exista si diferente intre marfa bruta si marfa neta platita, care vor fi aflate de furnizor optimist la cateva zile dupa livrare, dar intelegem ca se realizeaza facturi storno daca exista diferenta intre suma facturata si suma acceptata la plata si incasata efectiv. Principala problema aici este ca ANAF preia sumele facturate initial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibreaza cu situatiile existente in balanta/bilant si apar diferente care se clarifica/rectifica foarte greu si mult mai birocratic", se mentioneaza in apelul comun.
Fermierii cer conducerii MADR si ANAF sa se asigure ca platforma E-Transport este stabila. "Blocaje logistice apar in campania de recoltat cartofi, legume-fructe, cand se incarca multe camioane, dar daca este blocat sistemul si nu obtin codul UIT, nu vor putea pleca pana nu se deblocheaza sistemul. Amenzile sunt foarte mari daca nu se respecta si se ajunge la blocaje pe care dorim sa le prevenim", se mai precizeaza.
De asemenea, fermierii au semnalat si o a doua problema - cand achizitioneaza material de plantare din afara tarii, tot ei trebuie sa obtina codul UIT. Conform scrisorii deschise "nici o tara europeana nu obliga firmele exportatoare sa obtina aceasta inregistrare in Romania, deoarece materialul de plantat (samanta/tuberculi) are eticheta si pasaport, nefiind destinate consumului, iar in acest sens ar trebui eliminata obligativitatea codului UIT. Cum se justifica introducerea cartofului pentru samanta pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? In ce consta acest risc cand vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%? Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajarii unei persoane care sa se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare etc", se mentioneaza.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>