Exclusiv
Publicat in: Stiri
Termenele de finalizare pentru sistemul informatic de administrare si control de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au fost decalate de doua ori din cauza unor solicitari suplimentare din partea APIA cerute pentru sistem, care este unul foarte complex, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, informeaza Agerpres.
Noul sef de la agricultura a mentionat ca pana la sfarsitul saptamanii va fi livrat pentru testare ultimul modul din sistemul informatic si pana la 30 octombrie acesta va fi efectiv dat in folosinta.Ultimul modul din cele cinci ale sistemului informatic este cel de autorizare si de calcul al platilor.

"Am convingerea ca implementatorul sistemului, consortiul Siveco si ABG din Polonia, va respecta termenele asumate intr-un act aditional la contractul initial. 20 octombrie este termenul final de predare a ultimului modul, urmand apoi o faza de testare si punerea efectiva in productie a sistemului la 30 octombrie', a declarat recent pentru Rompres directorul general al APIA, Dan Gherghelas. Acesta a subliniat ca contractorii vor fi penalizati daca nu-si vor respecta termenele din contract.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Directorul general al Siveco, Irina Socol, prezenta marti la reuniunea de la MADR, a declarat pentru Rompres ca termenele vor fi respectate si nu vor exista nici un fel de probleme in functionarea integrala a sistemului informatic la termenele stabilite.'Toate problemele din sistem care au aparut recent au fost legate de componenta de comunicatii, nu de soft-ul sistemului, adica de ceea ce implementam noi', a spus Socol.

Contractul dintre APIA si consortiul Siveco Romania - ABG SPIN din Polonia prevedea dezvoltarea software-ului pentru sistemul informatic al APIA si al Sistemului Integrat de Administrare si Control. Sistemul informatic integrat al APIA si IACS realizeaza evidenta fermierilor, a fermelor si a explotatiilor agricole, calcularea si autorizarea platilor pe ferma, inclusiv activitatile de control al calitatii si de audit, executarea efectiva a platilor catre fermieri si contabilizarea platilor - proceduri contabile standard pe baza conturilor de venituri si cheltuieli.

Sistemul informatic al APIA are sase componente si anume Sistemul de inregistrare a fermierilor, Sistemul Integrat de Administrare si Control IACS, cu cele cinci module, Sistemul de identificare a parcelelor (LPIS) , Scheme de reglementarea pietei, masuri pentru dezvoltare rurala, sistemul financiar - contabil si sistemul de gestiune a documentelor.

Potrivit Siveco, Romania a avut la la dispozitie doar un an pentru implementarea si punerea in functiune a sistemului IT pentru APIA, spre deosebire de toate tarile membre UE. De exemplu, Bulgaria a demarat actiunea in 2005, iar Polonia a avut la dispozitie 3 ani pentru aceeasi activitate. De asemenea, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, aceste sisteme au fost realizate inainte de integrarea tarilor respective in UE.

Fiecare stat membru UE este obligat sa isi dezvolte propriul sistem IACS, iar firmele care realizeaza aceste sisteme nu au voie sa il vanda sau sa il dea (chiar si gratis) in alte state membre UE.

Solutia dezvoltata de consortiul Siveco - ABG SPIN este un sistem informatic integrat complex. Pentru fiecare tara, dimensiunea suprafetei agricole, numarul de fermieri, gradul de fragmentare a teritoriului difera mult, iar aceste aspecte se reflecta in complexitatea diferita pe care gestionarea situatiilor o presupune.

Proiectul din Romania are 1.650.000 blocuri fizice agricole (un bloc agricol cuprinde mai multe parcele), numarul de fermieri din baza de date - 1.450.000 - in timp ce Bulgaria are doar 80.000 de fermieri, peste 750.000 de utilizatori externi si circa 5.000 de utilizatori interni.

Polonia, care are un numar de fermieri comparabil cu Romania, in jur de un milion, a implementat numai componentele esentiale ale acestui sistem in 3 ani. Compania ABG SPIN care face parte din consortiul ce implementeaza IACS in Romania a participat si la implementarea unui sistem similar in Polonia.

Potrivit datelor Siveco, fermierii polonezi au obtinut in 2004, cu ajutorul sistemului IACS, fonduri de peste 7,3 miliarde zloti, in conformitate cu planificarea facuta de guvernul polonez.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
APIA va vira peste 1,3 miliarde de euro in conturile fermierilor
APIA va vira peste 1,3 miliarde de euro in conturile fermierilor
Mare parte din aceasta suma va fi platita in intervalul 16 octombrie - 30 noiembrie, atunci cand...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru... citeste mai mult
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce poate vindeca o serie de afectiuni.... citeste mai mult
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016