Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura anunta modificari in Ghidul fermierului privind conditionalitatea - 2023.
Modificarile vizeaza modul de punere in aplicare a standardului GAEC 6 - Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile, potrivit clarificarilor aduse de Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" la cererea MADR.
In ceea ce priveste standardul GAEC 6 – Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile are ca obiectiv principal protejarea solurilor in perioadele si in zonele cele mai sensibile.
Cerinte obligatorii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
- Pentru a proteja solurile in perioada cea mai sensibilaa a anului (15 iunie – 30 septembrie), fermierii trebuie sa pastreze terenul acoperit pe cel putin 80% din suprafata arabila a exploatatiei.
- Acoperirea solului se poate asigura prin: miristea ramasa dupa recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamna nou infiintate. In intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu exceptia timpului necesar pentru pregatirea terenului si infiintarea noii culturi de cel mult 2 saptamani.
Nota: Daca in perioada 15 iunie – 30 septembrie cultura principala este in vegetatie, nefiind inca recoltata, aceasta cultura asigura acoperirea solului. Miristea ramasa dupa recoltare include si resturile vegetale existente pe terenul arabil.
- In cazul culturilor permanente, acoperirea minima a solului in perioada cea mai sensibila a anului (15 iunie – 30 septembrie) inseamna fasii inierbate intre randuri, mulci sau resturi vegetale pe cel putin 50% din suprafata culturilor permanente din exploatatie.
Perioada cea mai sensibila pentru sol este perioada de vara (15 iunie – 30 septembrie) caracterizata prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitatiilor, seceta pedologica si atmosferica, alte fenomene meteo extreme care pot cauza uscarea excesiva a solului si aparitia fenomenelor de eroziune, degradare si desertificare.
Respectarea cerintelor GAEC 6 se verifica la nivel de parcela agricola.
In acest sens, la subcapitolul A.3.2. referitor la GAEC 6 din Ghidul fermierului privind conditionalitaea - 2023, dupa paragraful
"Daca in perioada 15 iunie – 30 septembrie cultura principala este in vegetatie, nefiind inca recoltata, atunci aceasta asigura acoperirea solului. Miristea ramasa dupa recoltare include si resturile vegetale existente pe terenul arabil"
s-a introdus urmatorul text:
"Pentru mentinerea umiditatii solului, imbunatatirea capilaritatii si reducerea pierderilor de apa, fermierul poate efectua o lucrare superficiala a solului fara rasturnarea brazdei (dezmiristire), cu mentinerea resturilor vegetale la suprafata solului.
Lucrarea superficiala a solului care asigura ruterea capilaritatii si dezvoltarea samulastrei la suprafata solului poate fi asigurata prin:
- discuirea superficiala a miristii;
- afanarea superficiala a solului cu combinatorul echipat cu cutite dalta", se arata in anuntul publicat de APIA.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News