Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APIA nu atrage producătorii, deşi achiziţionează cereale la preţ de intervenţie


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte producătorilor că pot vinde instituţiei cereale la un preţ de intervenţie de 101,3 euro pe tonă, însă fermierii nu sunt interesaţi, fiind depuse, de la 1 noiembrie până în prezent, doar două astfel de oferte, ambele refuzate, informează Mediafax.

Astfel, măsura de intervenţie este activă în perioada 1 noiembrie 2008 - 31 mai 2009 şi prevede că un producător poate să vândă APIA, la un preţ de 101,3 euro pe tonă, cel puţin 80 de tone de grâu comun, orz, porumb, sorg sau minim 10 tone de grâu dur, dacă aceste produse îndeplinesc anumite condiţii de calitate. Cu toate acestea, Agenţia a primit, de la 1 noiembrie, doar două oferte, pentru 500 de tone de grâu comun, respectiv 500 de tone de porumb, ambele refuzate după verificarea administrativă, se arată într-un comunicat al agenţiei.
Fermierii nu au apelat la intervenţie, chiar în condiţiile în care ultimele luni au fost mai grele, tranzacţiile fiind puţine, şi continuă să fie dezinteresaţi pentru că preţul de intervenţie este prea mic. "Preţul de intervenţie deocamdată nu este atractiv, pentru că banii se iau după 30 de zile, iar preţul de 101 euro pe tonă nu ştiu cât e de bun la grâu. Intervenţia va fi atractivă când preţul va fi cel mediu de la bursă, ori când la bursă este 130 de euro pe tonă şi intervenţia este 101 euro, nu este interesant", a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). El a adăugat că faţă de luna decembrie preţurile la cereale au crescut în piaţă cu 10-15%.

De asemenea, Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, arată că preţurile pe care producătorii le pot obţine pe piaţa liberă sunt mai mari decât cel oferit la intervenţie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


În plus, la intervenţie se cere un grâu "Mercedes". Ca să îl dai la intervenţie trebuie să ai indici excelenţi de panificaţie, ceea ce recolta de grâu din 2008 nu prea are. Grâul bun se găseşte, dar este mai scump. În ultima lună, în perioada 10 decembrie-10 ianuarie, nu au fost multe tranzacţii, apoi piaţa a început să se mişte. Probabil preţul la grâu va mai creşte, să vedem cu cât. Este influenţat şi de cursul de schimb, pentru că dacă euro se duce foarte mult în sus devine atractiv exportul şi atunci cantităţile disponibile la intern scad - (Aurel Popescu)

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016