Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APIA se informatizeaza

Tags: apia

Termenele de finalizare pentru sistemul informatic de administrare si control de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au fost decalate de doua ori din cauza unor solicitari suplimentare din partea APIA cerute pentru sistem, care este unul foarte complex, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, informeaza Agerpres.
Noul sef de la agricultura a mentionat ca pana la sfarsitul saptamanii va fi livrat pentru testare ultimul modul din sistemul informatic si pana la 30 octombrie acesta va fi efectiv dat in folosinta.Ultimul modul din cele cinci ale sistemului informatic este cel de autorizare si de calcul al platilor.

"Am convingerea ca implementatorul sistemului, consortiul Siveco si ABG din Polonia, va respecta termenele asumate intr-un act aditional la contractul initial. 20 octombrie este termenul final de predare a ultimului modul, urmand apoi o faza de testare si punerea efectiva in productie a sistemului la 30 octombrie', a declarat recent pentru Rompres directorul general al APIA, Dan Gherghelas. Acesta a subliniat ca contractorii vor fi penalizati daca nu-si vor respecta termenele din contract.

Directorul general al Siveco, Irina Socol, prezenta marti la reuniunea de la MADR, a declarat pentru Rompres ca termenele vor fi respectate si nu vor exista nici un fel de probleme in functionarea integrala a sistemului informatic la termenele stabilite.'Toate problemele din sistem care au aparut recent au fost legate de componenta de comunicatii, nu de soft-ul sistemului, adica de ceea ce implementam noi', a spus Socol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Contractul dintre APIA si consortiul Siveco Romania - ABG SPIN din Polonia prevedea dezvoltarea software-ului pentru sistemul informatic al APIA si al Sistemului Integrat de Administrare si Control. Sistemul informatic integrat al APIA si IACS realizeaza evidenta fermierilor, a fermelor si a explotatiilor agricole, calcularea si autorizarea platilor pe ferma, inclusiv activitatile de control al calitatii si de audit, executarea efectiva a platilor catre fermieri si contabilizarea platilor - proceduri contabile standard pe baza conturilor de venituri si cheltuieli.

Sistemul informatic al APIA are sase componente si anume Sistemul de inregistrare a fermierilor, Sistemul Integrat de Administrare si Control IACS, cu cele cinci module, Sistemul de identificare a parcelelor (LPIS) , Scheme de reglementarea pietei, masuri pentru dezvoltare rurala, sistemul financiar - contabil si sistemul de gestiune a documentelor.

Potrivit Siveco, Romania a avut la la dispozitie doar un an pentru implementarea si punerea in functiune a sistemului IT pentru APIA, spre deosebire de toate tarile membre UE. De exemplu, Bulgaria a demarat actiunea in 2005, iar Polonia a avut la dispozitie 3 ani pentru aceeasi activitate. De asemenea, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, aceste sisteme au fost realizate inainte de integrarea tarilor respective in UE.

Fiecare stat membru UE este obligat sa isi dezvolte propriul sistem IACS, iar firmele care realizeaza aceste sisteme nu au voie sa il vanda sau sa il dea (chiar si gratis) in alte state membre UE.

Solutia dezvoltata de consortiul Siveco - ABG SPIN este un sistem informatic integrat complex. Pentru fiecare tara, dimensiunea suprafetei agricole, numarul de fermieri, gradul de fragmentare a teritoriului difera mult, iar aceste aspecte se reflecta in complexitatea diferita pe care gestionarea situatiilor o presupune.

Proiectul din Romania are 1.650.000 blocuri fizice agricole (un bloc agricol cuprinde mai multe parcele), numarul de fermieri din baza de date - 1.450.000 - in timp ce Bulgaria are doar 80.000 de fermieri, peste 750.000 de utilizatori externi si circa 5.000 de utilizatori interni.

Polonia, care are un numar de fermieri comparabil cu Romania, in jur de un milion, a implementat numai componentele esentiale ale acestui sistem in 3 ani. Compania ABG SPIN care face parte din consortiul ce implementeaza IACS in Romania a participat si la implementarea unui sistem similar in Polonia.

Potrivit datelor Siveco, fermierii polonezi au obtinut in 2004, cu ajutorul sistemului IACS, fonduri de peste 7,3 miliarde zloti, in conformitate cu planificarea facuta de guvernul polonez.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016