Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii au protestat in fata Ministerului Agriculturii

apicultorii-au-protestat-in-fata-ministerului-agriculturii

Acestia cer aplicarea de standarde europene de protejare a albinelor impotriva pesticidelor.


In data de 20 mai statele membre UE vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de Autoritatea Europeana Pentru Siguranta Alimentara in anul 2013 dar neadoptat inca la nivelul intregii Uniuni Europene.
 
In acest context, apicultorii din toata Europa demonstreaza in aceste zile in fata Ministerelor Agriculturii, cerand aplicarea de standarde europene de protejare a albinelor impotriva pesticidelor, o astfel de actiune avand loc ieri si in fata MADR.
 
Cu aceasta ocazie, Mircea Ciocan, presedintele ROMAPIS, a inmanat o petitie ministrului Agriculturii pentru a sustine Ghidul Albinei asa cum a fost el intocmit de Autoritatea Europeana pentru Sanatatea Alimentara in 2013.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

El a sustinut ca in toti acesti sase ani acest ghid nu a putut fi promovat din cauza ca Romania incurajeaza utilizarea „intr-un mod mai putin stiintific a pesticidelor”, dar cu un accent mai apasat pe ceea ce inseamna neconicotinoide.
 
„Aceste neconicotinoide sunt interzise in intreg spatiul european din 2013, dar din cauza politicii agrare a MADR, in ultimii 6 ani au beneficiat de derogari. Practic, nicio secunda nu au fost interzise in Romania, iar acest lucru duce la depopulari masive la albine si la pierderi insemnate economice, apicultorul fiind nevoit sa faca pe tot parcursul anului interventii de intarirea familiilor de albine, in loc sa valorifice ceea ce natura ne ofera in mod generos. Asta pentru ca pierderile nu se intampla prin moartea efectiva a coloniilor de albine ci prin slabirea lor, prin moartea albinei lucratoare, familia avand capacitatea de a se regenera, dar trebuie stimulata. In loc sa aiba un folos economic, este in pierdere in permanenta”, a afirmat Mircea Ciocan.
 
La randul sau, Petre Daea a anuntat cu aceasta ocazie ca va sustine, la Bruxelles, aprobarea Ghidului Albinei „pe o conduita a echilibrului stiintific si necesar de aplicat”.
 
„Nu cele 3.200 de semnaturi ma mana pe mine intr-o decizie de a fi alaturi de un sector sau altul, ci ma mana interesul fata de cele doua sectoare ale agriculturii. Sunt in aceasta postura in care trebuie sa fiu in acelasi timp in fata fermierilor si in fata culturilor, dar si in fata albinelor. Nu poti sa stai cu spatele fata de un sector sau fata de celalalt. Folosim neonicotinoide si le folosim dintr-un respect legitim pentru tara, dintr-un respect legitim pentru fermieri, pentru misiunea pe care o avem de a hrani Romania si de a hrani populatia. Nu poti sa lasi descoperite 2,5 milioane de hectare cu porumb, pe care sa nu le tratezi. S-a intervenit pana la aceasta data si am gasit solutii alternative si alte substante care nu afecteaza sanatatea albinelor. De altminteri, in Romania, prin evolutie si prin analiza, de la integrarea in Uniunea Europeana, de la 935.000 de familii de albine acum avem peste 1,7 milioane de familii, ceea ce inseamna ca a existat o armonie intre cele doua sectoare. Agricultura fara albine nu se poate face decat partial. Sunt plante care se polenizeaza numai de catre albine. Sunt culturi fundamentale, cum ar fi floarea-soarelui sau rapita, la care trebuie sa folosesti acesti polenizatori. De altminteri, nici albinaritul nu se poate dezvolta fara culturi sau poate sa se dezvolte, dar limitat, pe flora spontana si de aceea trebuie un echilibru, iar acest echilibru se regaseste intr-o decizie stiintifica. Aceasta imi cer oamenii si pe aceasta conduita a echilibrului stiintific si necesar de aplicat merge si ministrul Agriculturii din Romania”, a declarat Petre Daea in urma intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii apicultorilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016