Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

Dupa ce MADR a autorizat refolosirea de insecticide neonicotinoide, apicultorii solicita dezamagiti interzicerea lor din nou.
"Am aflat cu mare mahnire ca MADR a autorizat si in acest an, cu caracter de urgenta si ca pretinsa situatie exceptionala, intr-al 8-lea an consecutiv, utilizarea temporara a tuturor celor trei insecticide din clasa neonicotinoidelor (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam) pentru impregnarea semintelor de floarea-soarelui si sfecla de zahar. Am luat la cunostinta de aceasta situatie nu direct de la institutia pe care o conduceti, ci din presa, deoarece, in acest an, nu ati mai considerat necesar sa informati in avans si apicultorii, dar ati dat curs in mod neconditionat cererilor a patru organizatii ale marilor fermieri care v-au solicitat si in acest an autorizarea acestor molecule prin derogare de la interdictia europeana", se mentioneaza in scrisoarea semnata de Mircea Ciocan, presedintele ROMAPIS.
Mircea Ciocan atrage atentia ca regulamentul european 1053/2013 are prevederi stricte in privinta repetarii derogarilor de acest fel, care sunt concepute de legiuitor ca solutii de ultima instanta, in situatii cu adevarat de urgenta si cu caracter exceptional.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"In opinia noastra, MADR nu a indeplinit conditiile de emitere repetata a acestor derogari care s-au facut prin abuzarea legislatiei Europene, motiv pentru care solicitam corectarea acestor erori grave prin revocarea autorizatiilor nr. 13335, 13336 si 13337/18.12.2020. De aceste autorizari beneficiaza pe termen scurt un numar redus de entitati implicate in practicarea unei agriculturi intensive dar sunt in dauna mult mai multor alti actori din domeniul agricol al Romaniei, cu consecinte dezastruoase asupra mediului si cu riscuri majore pentru sanatatea populatiei, toate documentate stiintific la nivel international", se mai spune in document.
Presedintele ROMAPIS a mentionat ca autorizarile temporare emise si pentru anul 2021 plaseaza Romania "pe o pozitie rusinoasa, retrograda printre toate statele membre ale UE in privinta conformarii la directiile si cerintele clar formulate in sensul celor de mai sus in 'Pactul Verde European' si in special in strategiile 'De la Ferma la Furculita' si Strategia pentru Biodiversitate 2030".
Acesta sustine ca situatia este ingrijoratoare si sub aspectul elaborarii Planului National Strategic 2021(2023)-2027 unde se constata un nivel foarte scazut, "poate chiar inexistent de ambitie" in privinta reducerii utilizarii pesticidelor si identificarii solutiilor alternative, documentele de programare de pana acum facand complet abstractie de o veriga esentiala din productia agricola, si anume polenizatorii domestici si salbatici.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News