Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultura: 17 august, ultima zi de depunere a cererilor de plata

Tags: apia

Apicultorii mai au la dispoziţie ziua de astăzi pentru depunerea cererilor de plată în vederea obţinerii ajutorului financiar de la Uniunea Europeană pentru acţiunile realizate în anul 2009, prevăzute în Programul Naţional Apicol. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), termenul-limită de depunere era 15 august 2009, dar a fost prelungit cu încă o zi, deoarece data de 15 august coincide cu sărbătoarea de Sf. Maria, declarată, oficial, zi liberă începând din acest an.

Potrivit Agerpres, pentru anul 2009, contribuţia financiară a Comisiei Europene pentru acest sector este de 1,966 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat de 6,65 milioane de lei. Acţiunile pentru care se acordă sprijin financiar vizează achiziţionarea de medicamente pentru combaterea varoozei, respectiv pentru cumpărarea de mătci provenite din ferme de elită şi de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri şi familii de albine. Sumele cheltuite pentru acţiunile incluse în program pot fi decontate integral, mai puţin TVA-ul.

Potrivit APIA, apicultorii nu pot solicita ajutor financiar în nume propriu, ci trebuie să se înscrie şi să depună cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producători etc.) din care fac parte. Formele asociative depun cererea de plată a ajutorului financiar comunitar şi naţional, pe baza cererilor depuse de membrii săi, la centrele judeţene ale APIA şi al municipiului Bucureşti.
     Conform datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Româ­nia a obţinut în 2007 şi 2008 cele mai slabe producţii de miere din ultimii 20 de ani din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Într-un an normal, producţia de miere se situează între 15.000 şi 20.000 de tone. În 2008, producţia nu a depăşit 10.000 de tone de miere, iar în 2007 a fost în jur de 11.000 de tone. Consumul de miere în România este de 150-200 grame miere/locuitor/an, de 10 ori mai mic decât în ţările nordice, unde se consumă două kilograme pe locuitor pe an, dar în creştere faţă de ultimii ani, când consumul nu depăşea 80-100 grame anual pe locuitor. În ţara noas­tră, sunt înregistraţi, la nivel naţional, circa 40.000 de apicultori 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton