Exclusiv
Publicat in: Stiri
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) respinge propunerea deputatului Valeriu Steriu ca în legea privind Codul de Bune Practici Comerciale în sectorul alimentar să fie introdus un amendament privind obligativitatea închiderii marilor magazine în zilele de duminică.
"Pretextul promovării acestei iniţiative ar fi încurajarea vânzărilor producătorilor alimentari în pieţe, dar şi revigorarea comerţului tradiţional, al aşa-numitelor magazine de cartier. Iniţiativa nu doar că nu şi-ar atinge scopurile, oricum discutabile, dar ar conduce la distorsionări periculoase ale pieţei. De altfel, nu ar fi prima dată când, fără o consultare reală a tuturor părţilor implicate, s-ar promova acte normative cu consecinţe nefericite, la care legiuitorul nu a reflectat înaintea votului final", se arată într-un comunicat semnat de Delia Nica, vicepreşedintele AMRCR.

Potrivit acesteia, orarul de funcţionare al oricărui magazin trebuie să fie rezultatul exclusiv al deciziei conducerii acestuia, cu respectarea normelor legale în vigoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Restricţiile referitoare la acest subiect se repercutează, întâi de toate, asupra clienţilor marilor magazine, privaţi de posibilitatea legitimă de a-şi face cumpărăturile, alegându-şi, în mod suveran, magazinul preferat şi ziua din săptămână când doresc să iasă la cumpărături.

"Intervenţia statului în acest mod abuziv sfidează absurdul, încercând să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei, ci doar împiedicarea desfăşurării activităţii unor comercianţi apreciaţi de public, plătitori de taxe şi impozite. Statisticile arată că 13-20% din vânzările totale din comerţul modern în decursul unei săptămâni se realizează duminica, ceea ce arată limpede că românii preferă să-şi folosească ziua liberă pentru a se aproviziona eficient pentru săptămâna care urmează", se mai arată în comunicat.

Steriu a declarat pentru Gândul că încearcă să introducă o modificare în legea Codului bunelor practici, pe modelul unor ţări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Austria, şi să propună ca marile reţele de magazine să fie închise în zilele de duminică.

Potrivit deputatului, măsura ar urma să încurajeze comerţul din pieţe cu produse locale.

"Invocarea exemplelor Germaniei şi Austriei pentru a susţine propunerea este, pur şi simplu, o comparaţie cel puţin neinspirată. Măsurile similare din acele ţări au vizat întregul sector comercial, fără discriminări. Dar şi aşa, foarte multe landuri din Germania au ales să permită prelungirea orarului de funcţionare a magazinelor, fie că sunt mari, fie că sunt de cartier, tocmai pentru a susţine comerţul într-o perioadă de criză, dar şi a veni în întâmpinarea clienţilor care au reacţionat deosebit de pozitiv la aceste măsuri. Situaţia din România este complet diferită, iar procesul de luare a deciziei nu poate să nu ia în calcul specificitatea pieţei româneşti de retail, a apetenţei românilor de a avea acces la comerţ modern, la produse şi servicii de calitate, inclusiv duminica", se arată în comunicatul AMRCR.

Reprezentanţii marilor reţele comerciale susţin că adoptarea unei asemenea norme ar declanşa, de urgenţă, procedurile de infringement asupra României pentru încălcarea directivelor europene în materie de concurenţă, fiind considerată o măsură vădit discriminatorie.

Totodată, potrivit AMRCR, legumele şi fructele în România pot fi găsite maxim 3 luni pe an, atât cât permit condiţiile climaterice din ţară.

"În restul anului, acestea provin din import, aşa că vor fi regăsite atât în marile reţele, cât şi în magazinele de cartier sau în pieţele libere. Pentru restul produselor alimentare vânzările sunt net superioare în marile reţele de magazine, drept pentru care producătorii de brânzeturi, mezeluri, etc ar suferi o scădere a vânzărilor", se mai arată în comunicat.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România este o asociaţie patronală din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are ca membrii Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real,-, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, La Fourmi, Mega Image, Artima, Profi, Penny Market, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Altex, Domo, Flanco, Mobexpert şi Diverta.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum a eşuat Codul de Bune Practici?
Legea privind comerţul produselor agroalimentare a fost promulgată de Traian Băsescu în luna...
Codul de bune practici in ferma, aprobat prin ordinul MAPAM 1234/2006
Aplicarea unor noi practici agricole, bazate pe cunoştinţe ştiinţifice avansate în domeniul...
Dacian Ciolos, despre codul de bune practici
Interpelat cu privire la relatia dintre producatorii agricoli si marii retaileri, in cadrul...
Reprezentanţii MADR au discutat cu retailerii şi cu producătorii despre Codul de Bune Practici
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au discutat azi cu...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton