Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua din Judetul Iasi: "In Romania, procentul gainilor ouatoare crescute in baterii este mult mai mic decat media Uniunii Europene"
Sistemul de creştere a găinilor ouătoare în baterii se practică de peste 60 de ani şi în toţi aceşti ani si-a demonstrat viabilitatea din punct de vedere economic şi sanitar-veterinar, precizează Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Ouă şi Carne din Judeţul Iaşi, într-un comunicat emis RECOLTA.EU.
Opinia specialiştilor ieşeni vine ca urmare a apariţiei în presă a informaţiilor potrivit cărora ouăle obţinute de la găinile crescute în baterii (cuşti) ar fi dăunătoare sănătăţii oamenilor.
În opinia lui Leonard Stafie, preşedinte al APCPOC Iaşi, păsările, în special găinile ouătoare sunt foarte sensibile la stres sau mai bine spus la factorii de stres cum ar fi lumina, zgomotele şi aşa mai departe. În urma creşterii păsărilor în baterii, datorită nerespectării tehnologiei sau apariţiei factorilor stresanţi apar aşa numitele boli de civilizaţie sau boli tehnologice, precum canibalismul, sindromul de pică, mâncarea ouălelor. Cauza principală a apariţiei acestor boli este stresul. La apariţia bolilor tehnologice, pierderile economice sunt foarte mari şi chiar în anumite cazuri se recomandă sacrificarea de necesitate a întregului efectiv.
Cu privire la numerotarea ouălor, APCPOC Iaşi precizează că aceste numere reprezintă doar identificarea sistemului de creştere 3 – sistem de creştere în baterii, 2 sistem de creştere la sol, 1 – sistem de creştere în aer liber, sistem de creştere ecologic. Furajarea găinilor ouătoare indiferent de sistemul de exploatare (3, 2, 1) este aceeaşi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Dacă facem o comparaţie, în anul 2009 în România doar 17% din găinile ouătoare au fost crescute în baterii iar în spaţiul European 68%, ne întrebăm, oare europenii sunt bolnavi? Din punctul nostru este doar un atac meschin la o industrie în plină dezvoltare, conchide Leonard Stafie.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura