Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Industria avicola din Romania, in cadere libera
Multe societati de profil au intrat in ultima vreme in insolventa, iar cele care inca mai rezista sunt „sufocate” de concurenta neloiala si de piata neagra.
Cele aproximativ 500 de ferme avicole avizate la ora actuala sanitar-veterninar in Romania se zbat sa supravietuiasca si sa se mentina pe piata, insa producatorilor le este din ce in ce mai greu sa supravietuiasca respectand normele legale, in conditiile in care se confrunta tot mai des cu concurenta neloiala si cu piata neagra, estimata a fi ajuna la acest moment la 40 la suta din totalul vanzarilor de produse avicole.
O spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, care a tras azi un semnal de alrma, avertizand ca industria avicola romaneasca este „in suferinta”, singurele solutii ce ar putea-o salva fiind reducerea evaziunii fiscale din acest sector si a Taxei pe Valoarea Adaugata.
Despre aceste solutii, reprezentantul producatorilor din domeniul avicol spune ca se tot discuta zi de zi dar inca nu s-a luat nicio masura concreta in aceasta directie, intre timp, pretul carnii de pasare scazand dramatic si ajungand sa fie mai mic decat cel al ciupercilor. „Acum carnea de pui este mai ieftina decat ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preturi de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg si chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, in unele magazine care fac promotii. Este un pret de nimic. El pleaca de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasa, care este materia prima pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la inceputul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelasi pret la carnea de pasare. Cred ca pentru producatori ar fi multumitor un pret de cel putin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a declarat in cursul zilei de azi Ilie Van.
Acesta a mai precizat ca 2014 este primul an in care s-a inregistrat o scadere cu 5-6 procente a productiei de carne de pasare in primul trimestru, in conditiile in care, in anii trecuti, productia era tot timpul in crestere in primele luni. Dupa cum indica datele furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, livrarile de carne de pasare in viu, in lunile ianuarie si februarie 2014, au fost de 61.500 tone (47.900 tone echivalent carcasa), in timp ce in aceeasi perioada din 2013 au fost de 64.700 tone in viu (50.500 tone echivalent carcasa). Previziunile UCPR in ceea ce priveste productia, pentru primul trimestru al acestui an, sunt de 88.000 de tone de carne de pasare in viu, echivalentul a 68.600 tone carcasa, in scadere fata de trimestrul similar din 2013, cand s-au raportat livrari de 94.000 de tone de carne de pasare in viu sau 73.300 tone echivalent carcasa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In urma scandalului carnii de pasare infectate cu salmonella, industria avicola din Romania a pierdut in ultimele luni ale anului trecut circa 60 de milioane de euro, inregistrandu-se o scadere cu 20 la suta a vanzarilor totale. A fost momentul inceperii declinului sectorului avicol care nu da nici in prezent semne ca si-ar fi revenit din soc, dupa cum a precizat si presedintele UCPR.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura