Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asociatiile agricole exploateaza doar 8% din terenurile arabile
Cu patru milioane de terenuri parcelate, fermele de subzistenta domina agricultura romaneasca, in conditiile in care Romania detine aproape 13% din suprafata arabila a statelor Uniunii Europene. Desi are un potential urias, randamentele agricole sunt cu mult in urma altor tari din regiune, formele asociative fiind abia intr-o faza incipienta.
Suprafata arabila din romania insumeaza aproximativ 9,4 milioane hectare, din care in acest an au ramas neinsamantate 10,4%. Din totalul suprafetei agricole care totalizeaza 13,8 milioane hectare, jumatate este utilizat de patru milioane de ferme de subzistenta reprezentand aproape 98% din totalul fermelor.
Referitor la terenul arabil insamantat, reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Agricultura – AGROSTAR sustin ca doar 8% din suprafata este exploatata prin intermediul unor forme asociative juridice, pentru productiile agricole respective platindu-se taxe si impozite.
"Exploatatiile agricole mari care acopera suprafete de terenuri care pornesc de la 100 de hectare pana la peste 10.000 de hectare nu depasesc 8% raportat la totalul
suprafetelor arabile insamantate. Zona acestor exploatatii este fiscalizata. Problema care ramane este cea a fermelor de subzistenta care detin patru milioane de parcele si unde nu exista o forma organizata de cultivare a terenului. Pana in prezent, agricultorii simpli nu au fost sprijiniti corespunzator de stat sa se asocieze si nici nu au fost programe care sa le explice oamenilor care sunt avantajele agriculturii organizate", ne-a declarat stefan Niculae, presedintele AGROSTAR.
Mai mult, procentul asociatiilor foarte mari, cu peste 4.000 de hectare, are o pondere de doar 4, raportat la suprafata arabila, adica nu mai mult de 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai multr
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura