Exclusiv
Publicat in: Stiri
Numirea romanului Dacian Ciolos in calitate de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, la propunerea presedintelui Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a venit ca un dus rece pentru sectorul agrar asturian, scrie marti La Nueva Espana, citata de Agerpres, apreciind ca organizatiile agrare locale se tem acum ca, sub mandatul comisarului din Romania, vor fi taiate ajutoarele pentru sectorul laptelui din Asturias pentru favorizarea tarilor din estul continentului, care trec in prezent prin perioade de profunde reforme agrare.
Ciolos inca nu si-a asumat mandatul, insa posibila sa atitudine pentru urmatorii cinci ani genereaza deja tot felul de speculatii in Asturias, unde problema cea mai ingrijoratoare a liderilor sindicali este tocmai originea romana a noului comisar european - Romania avand o problematica agrara destul de diferita de cea a nordului Spaniei, acolo fiind mare nevoie de ajutoare.

Bugetul comisariatului pentru agricultura nu va creste in urmatorii ani, previziunile indicand chiar un nivel mai ridicat de subventii pentru tari care, ca si Romania, au nevoie de un imbold puternic in sectorul agrar. De aceea Ramon Artime, presedintele uneia dintre asociatiile agrare asturiene, regreta ca noul comisar pentru agricultura nu este francezul Michel Barnier - prezent in Comisie, insa la politica interna. "Noua ne-ar fi mers mai bine, pentru ca Franta apara mentinerea ajutoarelor si cresterea lor in urmatorii ani", sustine Artime, fiind convins ca numirea lui Dacian Ciolos la carma politicii agrare a Uniunii va aduce avantaje fostelor tari comuniste, care "inca mai sunt in etapa ponderii mari a sectorului primar, pe care vor sa-l potenteze".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Mercedes Cruzado, secretarul general al altei organizatii agrare asturiene, afirma ca membrii organizatiei nu-si fac multe iluzii legate de numirea lui Ciolos. "Exista tendinta reducerii ajutoarelor pentru tarile care au venituri mai mari, si ca guvernele nationale sa aduca fonduri, asa ca lucrurile nu stau foarte bine", spune ea. La randul sau, iscar Gayol, purtator de cuvant al sectorului lactatelor din cadrul Uniunii fermierilor asturieni, considera ca lucrurile nu se pot inrautati cu mult mai mult, pentru ca "stau deja groaznic" - mai ales ca urmare a nivelului redus la pretul laptelui, "ca urmare a unei politici liberale care i-a afectat pe crescatorii de animale din Asturias".

Ciolos, expert in teme agrare si cu experienta in mediul comunitar, are 40 de ani si a fost ministru al agriculturii in Romania, aminteste publicatia citata, apreciind totodata ca romanul este considerat mai putin liberal decat predecesoarea sa, Mariann Fischer-Boel. Aceasta din urma, scrie La Nueva Espana, va ramane in istoria politicii europene drept comisarul cotelor la lapte - stabilite pana in 2014. Crescatoare de animale, bunica fericita si fost ministru al agriculturii in Danemarca, ea nu lasa o amintire frumoasa crescatorilor de animale din Asturias, care o acuza de alimentarea crizei actuale din sector.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...
MADR: Subventii de 7 miliarde de lei pentru fermierii romani
MADR: Subventii de 7 miliarde de lei pentru fermierii romani
De asemenea, bugetul a primit si un aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016