Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ASVSA a demarat planul national de control pentru depistarea alimentelor de origine animala contaminate cu E-coli
In acest sens, incepand de lunii pana la sfarsitul anului, inspectorii agentiei vor efectua o serie de controale vizand in special sectorul de carne si cel al lactatelor, urmand a fi prelevate peste 1.000 de probe din intreaga tara.
La cateva luni dupa valul de imbolnaviri in randul copiilor, datorate infectarii cu bacteria E-coli verotoxigena si in contextul in care noi cazuri de sindrom hemolitic uremic au fost diagnosticate zilele trcute in Arges si Bacau, Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, a anuntat ca astazi va demara un amplu Plan national de control pentru depistarea alimentelor de origine animala, contaminate cu aceasta bacterie.
In acest sens, presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan, le-a cerut inspectorilor din teritoriu ca, incepand de azi si pana la finale anului, sa desfasoare in toata tara controale avand ca tematica principala determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata, precum si din laptele crud si produsele din lapte crud.
Vor fi vizati in principal producatorii din sectoarele carmangerie si lactate, unitatile de abatorizare, dar si supermarketurile, magazinele alimentare, macelariile, restaurantele, fermele, targurile si pietele agroalimentare si dozatoarele de lapte.
Inspectorii care vor efectua aceste controale vor preleva probe din produsele din carne si lapte verificate, probe ce vor fi fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, iar planul national de control demarat azi este sustinut si de crescatorii de animale si operatorii din industria alimentara de profil din tara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Decizia demararii acestei actiuni vine ca urmare a unei analize de risc pe care specialistii ANSVSA au finalizat-o recent, in contextul valului de imbolnaviri provocate incepand din luna februarie de alimentele contaminate cu E-coli Verotoxina, mai multi copii sub un an fiind diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, iar trei dintre ei pierzand lupta cu boala.
Sursa exacta a infectiei a nu a fost identificata nici pana astazi si probabil ca nu va fi cunoscuta niciodata, existand doar unele suspiciuni in privinta anumitor alimente, insa rezultatele analizelor nefiind foarte concludente in acest sens.
Un alt argument in plus pentru demararea acestei serii de controale in toata tara il constituie si apropierea sezonului estival, perioada in care se stie ca pe Litoral si in alte zone turistice de interes creste rulajul de marfa al unitartilor din industria alimentara si celor din alimentatia publica, concomitent cu cresterea numarului de turisti aflati in vacanta sau copii trimisi in taberele scolare.
E lesne de inteles ce se poate intampla daca astfel de alimente contaminate ajung in meniurile restaurantelor din zonele turistice sau pe mesele servite copiilor din tabere, astfel ca specialistii ANSVSA au decis ca este necesara o supraveghere mai stricta a produselor de origine animala, in perioada imediat urmatoare.
Totodata, seful ANSVSA, a adresat rugamintea Directiilor de Sanatate Publica din tara, ca in paralel cu controalele desfasurate de inspectorii sanitar veterinari, sa intensifice comunicarea publica si activitatile de informare si educare a populatiei privind normele de igiena si masurile pentru respectarea acestora, deoarece „factorul uman este cheia prevenirii aparitiei acestui tip de imbolnaviri”. Seful ANSVSA face si un apel la colaborare catre reprezentantii celorlalte institutii cu atributii in protejarea sanatatii publice.
Rezultatele analizelor celor peste 1.000 de probe ce vor fi prelevate urmeaza a fi facute publice saptamanal de catre ANSVSA.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi