Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

ASVSA a demarat planul national de control pentru depistarea alimentelor de origine animala contaminate cu E-coli

asvsa-a-demarat-planul-national-de-control-pentru-depistarea-alimentelor-de-origine-animala-contaminate-cu-e-coli

In acest sens, incepand de lunii pana la sfarsitul anului, inspectorii agentiei vor efectua o serie de controale vizand in special sectorul de carne si cel al lactatelor, urmand a fi prelevate peste 1.000 de probe din intreaga tara.


La cateva luni dupa valul de imbolnaviri in randul copiilor, datorate infectarii cu bacteria E-coli verotoxigena si in contextul in care noi cazuri de sindrom hemolitic uremic au fost diagnosticate zilele trcute in Arges si Bacau, Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, a anuntat ca astazi va demara un amplu Plan national de control pentru depistarea alimentelor de origine animala, contaminate cu aceasta bacterie.
 
In acest sens, presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan, le-a cerut inspectorilor din teritoriu ca, incepand de azi si pana la finale anului, sa desfasoare in toata tara controale avand ca tematica principala determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata, precum si din laptele crud si produsele din lapte crud.
 
Vor fi vizati in principal producatorii din sectoarele carmangerie si lactate, unitatile de abatorizare, dar si supermarketurile, magazinele alimentare, macelariile, restaurantele, fermele, targurile si pietele agroalimentare si dozatoarele de lapte.
 
Inspectorii care vor efectua aceste controale vor preleva probe din produsele din carne si lapte verificate, probe ce vor fi fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, iar planul national de control demarat azi este sustinut si de crescatorii de animale si operatorii din industria alimentara de profil din tara.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Decizia demararii acestei actiuni vine ca urmare a unei analize de risc pe care specialistii ANSVSA au finalizat-o recent, in contextul valului de imbolnaviri provocate incepand din luna februarie de alimentele contaminate cu E-coli Verotoxina, mai multi copii sub un an fiind diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, iar trei dintre ei pierzand lupta cu boala.
 
 Sursa exacta a infectiei a nu a fost identificata nici pana astazi si probabil ca nu va fi cunoscuta niciodata, existand doar unele suspiciuni in privinta anumitor alimente, insa rezultatele analizelor nefiind foarte concludente in acest sens.
 
Un alt argument in plus pentru demararea acestei serii de controale in toata tara il constituie si apropierea sezonului estival, perioada in care se stie ca pe Litoral si in alte zone turistice de interes creste rulajul de marfa al unitartilor din industria alimentara si celor din alimentatia publica, concomitent cu cresterea numarului de turisti aflati in vacanta sau copii trimisi in taberele scolare.
 
E lesne de inteles ce se poate intampla daca astfel de alimente contaminate ajung in meniurile restaurantelor din zonele turistice sau pe mesele servite copiilor din tabere, astfel ca specialistii ANSVSA au decis ca este necesara o supraveghere mai stricta a produselor de origine animala, in perioada imediat urmatoare.
 
Totodata, seful ANSVSA, a adresat rugamintea Directiilor de Sanatate Publica din tara, ca in paralel cu controalele desfasurate de inspectorii sanitar veterinari, sa intensifice comunicarea publica si  activitatile de informare si educare a populatiei privind normele de igiena si masurile pentru respectarea acestora, deoarece „factorul uman este cheia prevenirii aparitiei acestui tip de imbolnaviri”. Seful ANSVSA face si un apel la colaborare catre reprezentantii celorlalte institutii cu atributii in protejarea sanatatii publice.
 
Rezultatele analizelor celor peste 1.000 de probe ce vor fi prelevate urmeaza a fi facute publice saptamanal de catre ANSVSA. 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Plante iubitoare de caldura ...

Produs chimic destinat combaterii bolilor produse de ciuperci. Dupa compozitie pot fi anorganic, org ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016