Banii restanti din 2009, pentru sectorul vegetal, nu vor mai fi acordati
Publicat la data de 16 Iun. 2013 in:
Stiri Fermierii nu isi vor mai primi banii restanti din 2009. Proiectul de lege care prevedea ca fermierii din sectorul vegetal sa-si primeasca banii restanti, a fost respins definitiv, printr-o hotarare a Camerei Deputatilor, cu 242 de voturi pentru, 4 abtineri si 16 voturi impotriva.
In proiectul de lege, era prevazut ca agricultorii sa primeasca pentru 2009, banii pentru sustinerea productiei marfa sfecla de zahar (30 de lei/tona), sustinerea productiei marfa orez (500 de lei/tona, pentru o productie de 3000kg/ha) si banii pentru sustinerea productiei marfa soia (300 de lei/tona, pentru o recolta de 1500 kg/ha).
„Strategia de dezvoltare a sectorului vegetal in Romania are ca obiectiv principal imbunatatirea competitivitatii sectorului si orientarea acestuia catre piata, cresterea productivitatii, imbunatirea calitatii produselor cu impact pentru consumul intern. Aplicarea masurilor de sprijin financiar in activitatile din domeniul vegetal va determina revitalizarea sectorului culturi de camp (soia, sfecla de zahar, orez) prin elaborarea acestei propuneri, in vederea acordarii formelor de sprijin restant pentru anul 2009. Prin prezentul proiect de act normativ se reglementeaza sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul vegetal. Aplicarea masurilor de sprijin financiar restant pentru productia marfa de soia, sfecla de zahar si orez pentru productia anului 2009, va determina cresterea volumului resurselor financiare alocate”, se explica in expunerea de motive a proiectului de lege.
Un alt motiv pentru care banii nu mai sunt acordati, este si faptul ca sustinerea productiei pentru aceste produse nu a intrat in activitatile pentru care s-a acordat sprijin financiar in 2009, dupa cum sustine Guvernul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
„Sustinerea productiei marfa pentru sfecla de zahar, orez si soia nu este cuprinsa in lista activitatilor pentru care a fost alocat sprijin financiar in anul 2009. In consecinta, ajutorul financiar propus pentru aceste culturi nu poate avea caracter restant si nu poate fi acordat in baza perioadei de tranzitie stabilite in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In plus, instituirea unei reglementari pentru trecut pune in discutie constitutionalitatea acesteia din punctul de vedere al principiului neretroactivitatii, consacrat prin prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei”, relateaza Guvernul.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>