Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bază de date pentru controlul comercianţilor de legume şi fructe proaspete
Ministerul Agriculturii va întocmi şi întreţine o bază de date care va include comerciaţii din sectorul de legume şi fructe proaspete, pe care îi va controla pentru a verifica dacă respectă standardele europene de calitate în domeniu.
Măsurile sunt incluse într-un ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (ISCTPVLF), publicat saptamana trecuta în Monitorul Oficial, informeaza Mediafax.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, ordinul reînnoieşte legislaţia românească în baza regulamentului Comisiei Europene pentru sectorul de legume şi fructe.
"În vechea lege existau vicii cu privire la condiţiile de calitate a fructelor şi legumelor, fapt pentru care pe piaţă mai scăpau produse cu o calitate îndoielnică. Noul ordin reglementează clar condiţiile şi normele pentru această piaţă", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Gheorghe Albu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La rândul său, preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase, a spus că este încrezător în punerea în practică a noii legi, care stabileşte norme mai clare pentru sectorul de profil.
"Până acum produsele circulau necontrolat, iar Inspecţia are misiunea să facă ordine în piaţă pentru produsele proaspete şi conservate, astfel încât normele de calitate şi de etichetare să fie respectate", a precizat Tănase.
Potrivit ordinului, Inspecţia de Stat urmează să întocmească şi să întreţină o bază de date care să cuprindă persoanele şi firmele care participă la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete pe întreaga filieră de produs, de la producător, până la consumatorul final, iar comercianţii sunt obligaţi să ofere informaţiile necesare pentru acest demers.
În cazul persoanelor care comercializează sau transportă cantităţi reduse, dacă fructele şi legumele sunt vândute în regiunea de unde sunt recoltate, pentru consumul local tradiţional sau în pieţe de producători din zonă, nu este necesară înscrierea în baza de date.
Totodată, ISCTPVLF urmează să efectueze controale pentru a verifica dacă legumele şi fructele respectă standardele de calitate conforme normelor UE, atât pentru produsele destinate pieţei interne originare de pe plan local sau din import, cât şi celor destinate exportului sau care urmează să fie utilizate în industria alimentară.
Dacă Inspecţia de Stat va controla prin sondaj comercianţii de legume şi fructe care livrează marfa pe piaţa internă, loturile destinate exportului vor fi verificate integral pentru eliberarea certificatului de conformitate cu standardele de calitate.
Potrivit ordinului, comercianţii de fructe şi legume sunt obligaţi să afişeze informaţiile despre ambalaj, produs, ţara de origine, categoria de calitate, precum şi specia, soiul sau calibrul în mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj sau colet. Opţional, se poate ataşa şi marca oficială de control.
Standardele de calitate ale legumelor şi fructelor care se pot comercializa precizează că produsele trebuie să fie întregi, sănătoase, fără boli, mirosuri, gusturi străine sau umezeală exterioară anormală.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura