Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Buletin agrometeorologic pentru săptămâna 28 octombrie - 03 noiembrie
Vremea rece din prima parte a perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3...11° în primele zile ale intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...6° și 4...14° în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi curpinsă între 4...18° în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -9...9° în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scazute valori înregistrandu-se în zonele depresionare nordice și centrale, îndeosebi la începutul intervalului, unde se va produce brumă și îngheț superficial la sol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5...15° la nivelul întregii ări, favorabilă parcurgerii proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă semănate în perioada optimă. Sunt posibile ploi locale, nesemnficative din punct de vedere agricol, fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a regiunii.
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite moderate de apă în sol se vor menține local în centrul și sudul Dobrogei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ca urmare a regimului termic din aer si sol mai scăzut decât în mod obișnuit, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfășura mai lent în majoritatea
zonelor de cultură, iar în depresiunile nordice și centrale, procesele de creștere și dezvoltare vor fi stanjenite și chiar stagnate temporar. Pe ansamblu, starea de vegetație a culturilor se va menține în general bună și medie, iar în semănăturile tardive uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta medie și slabă, iar densitatea redusă.
Funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare (40-100%) și răsărire (20-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în jumătatea de sud a țării se va semnala înfrunzirea (2-4 frunze).
Cultura de rapiță înființată în epoca optimă va parcurge răsărirea (40-100%) și înfrunzirea (4-6 frunze), în special în sudul și estul țării. Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologica se va recolta pe ultimele suprafețe.
În majoritatea planta iilor, speciile pomi-viticole își vor continua procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și adaptarea la condițiile de iernare, iar local va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafețe) se vor putea executa în condiții bune.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura