Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Business Magazin: Viziunea unuia din cei mai mari mosieri din tara: Cum ar trebui sa arate o ferma ideala
In 20 de ani de capitalism, Stefan Poienaru, de formatie agronom, a ajuns al cincilea mare agricultor din tara, conducand un grup de firme cu afaceri cumulate de 26 de milioane de euro in 2008. Ce reteta a aplicat ca sa ajunga aici povesteste chiar el, in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin.
In ciuda vestilor proaste pe care le-a adus 2009, Stefan Poienaru ramane optimist: a investit mai mult in materii prime si a lucrat mai bine pamantul decat in anii anteriori, pentru a recupera anul acesta scaderea cifrei de afaceri. "Cei care nu au avut o astfel de abordare pozitiva or sa cupleze doi ani prosti si o sa lungeasca boala", sustine Poienaru. "Nu trebuie sa facem rabat de la tehnologie - cu o tehnologie corespunzatoare se obtin rezultate bune, ajutate si de vreme se obtin rezultate de exceptie", apreciaza omul de afaceri, a carui flota de utilaje are maxim doi ani vechime.
Stefan Poienaru este insa unul dintre putinii agricultori care isi permit sa faca astfel de calcule. Cea mai mare parte a suprafetelor arabile din tara sunt lucrate de fermieri mici, iar agricultura de subzistenta reprezinta peste 90% din totalul exploatatiilor. Cei ce au concentrat suprafete agricole mari pot fi numarati pe degete: Stefan Poienaru, Culita Tarata, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu si Mihai Anghel detin 200.000 ha din suprafata agricola cultivata a tarii, adica in jur de 2%.
In ceea ce il priveste pe Poienaru, el isi evalueaza afacerile la 15-16 milioane de euro in 2009, fata de 26 de milioane in 2008, cu o profitabilitate de 7% (cam 1,9 milioane de euro). 2009 nu a fost un an prea usor: pe de o parte, productia s-a plasat la 35% din recolta anului anterior, seceta a afectat culturile, iar pierderile cauzate de calamitati sunt estimate la circa trei milioane de euro. Nici preturile cerealelor nu i-au ajutat pe agricultori, scazand cu circa 20% fata de anul precedent, la 0,4 lei pe kilogram, iar la floarea- soarelui cu 30%, pana la 0,7 lei pe kilogram. De altfel, 2009 a fost declarat de companiile de profil cel mai slab an al agriculturii romanesti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Business Magazin
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News