Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cadastrarea terenurilor, prioritate majora pentru agricultura
Este opinia lui Jean Valvis, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini si membru al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
„Cadastrarea terenurilor agricole este majora pentru agricultura din Romania, deoarece, fara cadastrare, agricultorul isi diminueaza posibilitatea de a se finanta de la sistemul traditional bancar. In urma sedintei avute joi cu premierul si cu reprezentantii Guvernului, am exprimat necesitatea de a fi luate decizii clare pentru a permite cadastrarea. Avem bani, 230 de milioane de euro, comunicarea cu Guvernul este pozitiva, dar sunt anumite legi, complexe de altfel, dar care se bat una cu alta. Dorinta Executivului este de a accelera acest proces si absorbtia acestor bani, iar prioritatea trebuie sa fie pe terenurile extravilane agricole”, a precizat Valvis.
Acesta a adaugat ca primarii vor fi implicati in acest proces, dar numai dupa alegerile locale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
„Este clar ca exista acum scuza alegerilor locale, primarii fiind cei implicati in lucrarile de cadastrare, insa dupa alegerile locale vor avea invitatia sa participe pe principiul 'primul venit — primul servit'. Ideea nu este sa facem cadastrarea pentru unul singur, independent de comuna lui, ci in bloc administrativ”, a explicat Valvis.
Potrivit CDR, cadastrul este, in primul rand, un instrument care garanteaza proprietatea privata si creeaza un mediu investitional sigur. In absenta sa, astazi, terenurile nu pot fi folosite drept colateral pentru imprumuturile bancare, infrastructura de irigatii nu poate fi dezvoltata, iar agricultura performanta este impiedicata de imposibilitatea comasarii terenurilor.
In viitor, Romania risca sa piarda incasari directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, al carei sistem de plati urmeaza sa fie implementabil numai pe baza identificarii cadastrale a terenurilor.
La ora actuala exista un draft de lege privind cadastrarea pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care ar putea fi aprobat in Parlament in toamna acestui an.
Din datele MDRAP reiese ca, la ora actuala, doar 11% dintre terenurile agricole din Romania sunt cadastrate.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.38 din 4 voturiIdei de afaceri in agricultura