Publicat in: Stiri
Calendarul principalelor lucrari agricole efectuate in luna septembrie
Prioritatile in cultura mare sunt reprezentate de recoltarea manuala si mecanizata a florii-soarelui in gospodariile individuale, recoltarea cartofilor, a sfeclei pentru zahar si a hibrizilor timpurii de porumb, incheierea semanatului la rapita pentru ulei, efectuarea araturilor pentru semanaturile de toamna, fertilizarea cu fosfor, potasiu, gunoi de grajd si aplicarea amendamentelor cu calciu.
Recoltarea manuala a florii-soarelui incepe cand umiditatea din seminte scade la 16-18%, astfel incat, pana la treierat, uscarea semintelor sa continue pana la umiditatea de 10-11%. Taierea capitulelor se face cu secera, cu o mica portiune de tulpina. Capitulele se asaza pe pat de tulpini.
 
Recoltarea cu combina trebuie sa inceapa cand umiditatea scade sub 15% si se incheie cand aceasta ajunge la 11-12%. Lanul de floarea-soarelui are la data recoltarii 80-85% din calatidii de culoare bruna si brun-galbuie, restul de 15-20% dintre calatidii sunt complet galbene. Exista si producatori agricoli care au posibilitatea sa-si recolteze singuri suprafata cultivata cu floarea-soarelui cu ajutorul combinei de cereale.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Combinele de cereale se echipeaza cu echipamente speciale pentru recoltarea florii-soarelui. Viteza de lucru a combinei este de 3-4,5 km/h. Inaltimea de taiere variaza in functie de inaltimea plantelor. Turatia tobei de treierat se regleaza in limitele a 420-550 de rotatii pe minut.
 
Distanta dintre toba si contrabatator se stabileste intre 20 si 30 mm la intrare si 12 si 18 mm la iesire. Puritatea semintelor recoltate cu combina bine reglata trebuie sa fie peste 96%, iar pierderile de seminte sa fie sub 5%.
 
Recoltarea sfeclei de zahar - in luna septembrie, dupa cea de-a doua decada, este posibila inceperea recoltarii sfeclei de zahar. Frunzele la maturitate se ingalbenesc si raman verzi numai cele din mijlocul rozetei. In zilele calde ale lunii septembrie se vor recolta numai cantitatile care se pot preda imediat, practic in aceeasi zi, la fabricile de prelucrare.
 
Imediat dupa scoaterea sfeclelor din pamant si dupa decoletarea lor este necesar sa fie acoperite gramezile de radacini si coletele rezultate. In acest fel se reduc pierderile de greutate si se pastreaza calitatea tehnologica a radacinilor.

Semanatul culturii de rapita de toamna pentru ulei se continua si dupa epoca optima de semanat, in functie de conditiile meteorologice ale anului agricol. Samanta folosita trebuie sa fie proaspata, cu puritatea de 95% si capacitatea germinativa de minimum 85%. Inainte de semanat, samanta se trateaza cu substante de tipul Sumilex sau Ronilan, folosind 100 g la 100 kg de samanta.
 
Semanatul se executa cu semanatorile de cereale, la distanta de 12,5 cm intre randuri, la o adancime de 2-3 cm, folosind 4-6 kilograme de samanta la hectar, in functie de caracteristicile semintei, stabilite prin analizele specifice efectuate de catre laboratoarele de profil la nivelul fiecarui judet. Tavalugirea usoara dupa semanat creeaza conditii bune de rasarire.
 
Secara, cea mai putin pretentioasa dintre cereale, planta care valorifica in cele mai sarace soluri, trebuie semanata intre 15 si 25 septembrie in zona colinara si intre 20 septembrie si 10 octombrie in zonele de campie. Spre deosebire de grau si orz, secara infrateste numai in toamna, de aceea este obligatoriu semanatul in epoca optima.
 
Densitatea la semanat este de 400-500 de boabe germinabile la metrul patrat si aceasta se realizeaza folosind o cantitate de 140-160 kg/ha, in functie de caracteristicile semintei folosite. Distanta intre randuri este de 12,5 cm, iar adancimea de semanat este de 3-5 cm, in functie de caracteristicile solului in care se cultiva secara.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
"In Programul de Guvernare avem un program ambitios pentru agricultura si industrie...
Oros, MADR: Am pregatit 6 miliarde de euro pentru irigatii, desecare, drenaj si prevenirea eroziunii
Oros, MADR: Am pregatit 6 miliarde de euro pentru irigatii, desecare, drenaj si prevenirea eroziunii
"Am decis cu premierul sa avem o dezbatere mai ampla cu mediul asociativ, cu mediul...
57 de statii de desecare puse in functiune pentru eliminarea efectelor inundatiilor
57 de statii de desecare puse in functiune pentru eliminarea efectelor inundatiilor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca, in Romania, in proprietatea statului...
Un deputat din Comisia pentru Agricultura, sustine ca subventiile se vor plati pana pe 30 septembrie
Un deputat din Comisia pentru Agricultura, sustine ca subventiile se vor plati pana pe 30 septembrie
La jumatatea acestei saptamani a expirat termenul pe care ministrul Agriculturii si...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016