Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caracatita graului seamana cu mafia drogurilor


Pagubele produse de neplata TVA şi a impozitului pe profit în comerţul cu materia primă pentru pâine se ridică la aproape un miliard de euro.

Caracatiţa evazionistă şi-a întins tentaculele peste toată industria grâului şi a produselor de panificaţie. Dimensiunile fraudelor au scăpat de sub control, experţii estimând că 70% din grâul recoltat este comercializat la negru. Statul pierde până la un miliard de euro din neplata TVA şi a impozitului pe profit. Specificul acestei activităţi permite ca urmele să fie şterse foarte rapid, pentru că din momentul recoltării din câmp şi până la cel al comercializării sub formă de pâine pot să nu treacă mai mult de 48 de ore.

În disperare de cauză, guvernul a ordonat filtre pe principalele rute de transport, o nouă ordonanţă prevăzând confiscarea camioanelor cu tot cu cerealele de contrabandă. Rezultatul? Doar 800 de tone rechiziţionate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Nu este o captură foarte importantă, dar e un început promiţător. E primul an în care facem acţiuni comune cu poliţia”, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cătălin Rosculete.

Circuitul se derulează în mare viteză şi este descris în infograma alăturată. Angrosiştii aşteaptă grâul recoltat direct la marginea tarlalei. Cumpără kilogramul cu maximum 0,45 lei, nefiind înregistrat TVA-ul. Se foloseşte un simplu borderou. Până seara, grâul este vândut la moară cu 0,5 lei/kg, tot fără niciun act. La un singur transport de 20 de tone, intermediarul câştigă 1.000 de lei/ zi. La moară, grîul este transformat în făină (dintr-un kilogram de grâu ies 750 de grame de făină). Aceasta este vândută mai departe către fabricile de pâine cu 0,75 lei/kg, tot „la negru”. Dintr-un kilogram de făină se fac două pâini, vândute la un preţ minimum de 1 leu bucata. Aceasta este scoasă imediat la vânzare, nefiind înregistrată în acte.

Tot lanţul durează doar câteva zile şi se pleacă de la un preţ iniţial de 0,45 lei, ajungându-se la produsul final în valoare de 2 lei. La toate adaosurile care intervin în acest circuit economic, statul pierde milioane de euro din neachitarea TVA. Anul acesta se estimează o recoltă totală de 5 milioane de tone de grâu, iar datele oficiale deţinute de Ministerul Agriculturii arată că doar 1,5 milioane de tone sunt înregistrate fiscal. La 3,5 milioane de tone de grâu comercializat la negru, neachitarea TVA produce o evaziune totală de aproximativ 585-600 de milioane de euro. La această imensă fraudă se adaugă şi eludarea impozitului pe profit, care înseamnă alte sute de milioane de euro. Un calcul sumar arată că profiturile totale în toată industria grâului, de la producător până la procesatori sunt de aproape 5 miliarde lei/an. Impozitul pe profit ar fi în această situaţie de circa 600 milioane lei.

„Mai există o metodă de evitare a TVA-ului, mai ales în judeţele de graniţă. Grâul este exportat fictiv în Ungaria, fără TVA, conform normelor UE. Apoi este importat imediat, pe altă firmă, intrând în ţară, de asemenea, fără taxe. Prin acest ocol, statul rămâne păgubit. Uneori, camioanele trec goale graniţa, numai cu actele falsificate”, povesteşte Aurel Popescu, preşedintele patronatului ROMPAN.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016