Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caracteristici agrometeorologice 10-16 iunie


Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în aproape toate regiunile agricole, chiar caniculară în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19...29°C, abaterile termice pozitive fiind de 2...8°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...35°C în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 12...23°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă în aproape toată ţara, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în vestul, nordul şi centrul ţării, îndeosebi spre sfârşitul intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul ţării, unde se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică. În cultura de porumb, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, sudul, centrul şi estul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi normale în aproape toată ţara şi chiar intensificate în primele zile ale intervalului, datorită temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică din sudul şi sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant înspicarea şi înflorirea (40-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă. Cultura de rapiţă se va afla în fazele de formare a boabelor în silicve în majoritatea zonelor de cultură, precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, floarea-soarelui îşi va continua formarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzirea (9-25 frunze), precum şi formarea calatidiului (10-50%), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. La porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (6-15 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Fenologic, cartoful se va afla la formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizare (10-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%). La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se vor înregistra dezvoltarea aparatului foliar şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%). La pomii fructiferi se vor semnala creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor. Soiurile timpurii de cireş şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în continuare. Viţa de vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor, precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea la soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării. Lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), se vor desfăşura în condiţii optime, în cea mai mare parte a ţării.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016