Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt noile plafoanele financiare pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

care-sunt-noile-plafoanele-financiare-pentru-sprijinul-cuplat-in-sectorul-vegetal

Plafonul financiar pentru masurile de sprijin cuplat pentru sfecla de zahar, tomate, castraveti, ardei, varza si vinete va fi suplimentat, in urma unei hotarari adoptate miercuri de Guvern.


In sedinta de Guvern din 18 aprilie 2018 s-a aprobat hotararea privind plafoanele alocate masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal precum şi pentru stabilirea cuantumului pe unitatea de masura aferent acestora pentru anul de cerere 2017.
 
Astfel, acestea se vor incadra in suma maxima de 79.161,650 mii euro, in echivalent 364.088,177 mii lei care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale pe anul 2018 si modalitatea de stabilire a cuantumului pe unitatea de masura, aferent acestora.
 
Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifica, prin mecanismul de transfer de fonduri intre masurile de sprijin cuplat, in conditiile prevederilor art. 53a din Regulamentul delegat nr. 639/2014.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Masurile de sprijin cuplat implicate in transferul de fonduri sunt:
- masuri de la care se transfera fonduri: lucerna, castraveţi pentru industrializare cultivaţi in camp si cartof timpuriu pentru industrializare;
- masuri care beneficiaza de fonduri transferate: sfecla de zahar, tomate pentru industrializare cultivate in camp si legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveţi pentru consum in stare proaspata şi/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata.
 
Decizia de a transfera fonduri catre aceste masuri, a fost luata din mai multe considerente. Astfel, in cazul sfeclei de zahar, in ultima perioada de timp, pretul zaharului pe piata mondiala si europeana a scazut dramatic, indicele preturilor la zahar a inregistrat o scadere cu peste 30% fata de anul anterior, determinand scaderea pretului de achizitie a sfeclei de zahar de la cultivatori, sub pretul de productie.
 
Avand in vedere situatia descrisa, s-a considerat necesara suplimentarea plafonului financiar care se aloca masurii de sprijin cuplat pentru sfecla de zahar, pentru a da un semnal pozitiv cultivatorilor, in sensul motivarii acestora de a mentine in cadrul asolamentului aceasta cultura. Se are in vedere astfel reducerea riscului de abandonare a productiei si asigurarea aprovizionarii fabricilor de zahar recunoscute de MADR.
 
In cazul sprijinului pentru tomatele cultivate in camp destinate industrializarii, este necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, intrucat tinta de suprafata notificata nu a fost inca atinsa si, prin urmare, nu se poate asigura aprovizionarea in fiecare an a industriei locale de prelucrare, pentru a se evita consecinţele sociale şi economice negative ale unui eventual proces de restructurare a acestora.
 
In ceea ce priveste sprijinul pentru legume cultivate in sere si solarii, se considera necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, deoarece acest sector inca nu inregistreaza cresteri semnificative, cu impact in aprovizionarea pietelor cu legume.
 
Totodata, din cauza evolutiei factorilor climatici care difera de la un an la altul, in special in primul trimestru al anului, se constata o majorare a costurilor de productie pentru spatiile protejate.
 
Transferurile de fonduri intre masurile de sprijin cuplat s-au facut astfel incat cuantumul pe unitatea de masura sa asigure profitabilitatea culturii si totodata sa nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanţarea masurii şi limita cantitativa de suprafata, notificate Comisiei.
 
Plafoane aferente masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate in urma transferului de fonduri, care se aproba, sunt urmatoarele:
- 31.602,000 mii euro pentru soia;
- 11.873,070 mii euro pentru lucerna;
- 400,000 mii euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazare boabe si fasole boabe;
- 179,760 mii euro pentru canepa pentru ulei şi/sau fibra;
- 4.699,000 mii euro pentru orez;
- 823,200 mii euro pentru samanţa de cartof;
- 126,880 mii euro pentru hamei;
- 20.666,910 mii euro pentru sfecla de zahar;
- 2.067,066 mii euro pentru tomate pentru industrializare cultivate in camp;
- 23,410 mii euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi in camp;
- 4.479,740 mii euro pentru legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveţi pentru consum in stare proaspata şi/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata;
- 480,000 mii euro pentru fructe destinate industrializarii: prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare;
- 1.740,614 mii euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
 
Cuantumul pe unitatea de masura pentru fiecare masura de sprijin cuplat in sectorul vegetal, se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin raportarea plafoanelor aprobate la suprafetele  eligibile pentru anul 2017.
 
 Platile pentru masurile de sprijin cuplat in sectorul vegetal se fac in lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 29 septembrie 2017.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016